latinica  ћирилица
28/06/2017 |  12:16 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Савјет министара Саудијцима широко отворио врата БиХ

Од данас је на снази одлука Савјета министара БиХ о допуни одлуке о визама, којом се држављанима Саудијске Арабије омогућава лакши улазак у БиХ..
Саудијска Арабија (фото: © AP Photo/ Hasan Jamali) -
Саудијска Арабија (фото: © AP Photo/ Hasan Jamali)

Овом одлуком омогућава се носиоцима важећих путних исправа Саудијске Арабије улазак и боравак на територији БиХ, без визе, и то уколико посједују важећу вишекратну Шанген визу, или визу земље ЕУ, или одговарајућу дозволу боравка у земљама шенгенског подручја или земљама ЕУ, те по обављеној провјери, односно контроли Граничне полиције БиХ, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Бројни туристи из Саудијске Арабије имали су проблеме приликом уласка у БиХ, иако је Савјет министара донио одлуку да они могу ући са важећом вишекратном шенгенском визом и упркос отварању директне авиолиније Ријад-Сарајево.

Због непосједовања адекватне визе посљедњих неколико дана забиљежени су случајеви да је одређеном број путника из Саудијске Арабије онемогућено да уђу у БиХ.

Раније су из Групације "Ал Шиди", једног од највећих инвеститора у Федерацији БиХ, саопштили да разматрају могућност повлачење из БиХ због, како су навели, опструкције власти према арапским инвестицијама и спречавања доласка арапских туриста.

Директна линија из Ријада за Сарајево отворена је 24. јуна, а план је да сваки дан долази по 150 путника који су резервисали смјештај у БиХ.

Постоје процјене да ће ове године у БиХ из Саудијске Арабије доћи око 30.000 туриста.

Извор: СРНА