latinica  ћирилица
28/06/2017 |  11:50 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Видовдански дани у Омарској код Приједора (ВИДЕО)

У Омарској код Приједора организује се манифестација Видовдански дани, обиљежавање славе насеља и храма. Уприличено је низ културних манифестација с циљем дружења и очувања обичаја и традиције.
Видовдан у Омарској - Фото: РТРС
Видовдан у ОмарскојФото: РТРС

Већ дванаест година мјештани Омарске окупљају се уочи Видовдана код цркве Светог Цара Лазара. Жене из Омарске и сусједних села припремају традиционална јела, а мушкарци организују котлићијаду, излажу ловачке трофеје и оцјењују квалитет ракије.

"Уштипци, пита, сир, кајмак. Припремили смо колаче, месо... Све што су наши стари радили", истиче Рада Ћуп из Средње Омарске.

"Желимо да видимо ко ће љепше то одрадити. Радимо сви, трудимо се да буде то најбоље", каже ловац, Борко Јаћимовић.

Видовдан је значајан датум у историји српског народа и мјештани Омарске организују Видовданске дане када се окупљају код храма и друже уз пјесму и игру.

Војо Милетић из Ламовите рекао је да се мјештани окупљају око своје Саборне цркве у Омарској и да је у питању једно здраво дружење.

"То је код нас традиција да зближавамо људе, зближавамо мајке, очеве, дејцу...Ту су и ловачка и дружења добровољних давалаца крви. Све то се дешава код наше Саборне цркве", подсјећа Жељко Романић, предсједник Савјета мјесне заједнице Омарска.

Саборовање у Омарској подржала је и градска управа града Приједора.

"Град Приједор подржава ову манифестацију већ годинама у сарадњи са Савјетом МЗ Омарска. И колико видим све до сада годинама је био прелијеп амбијент. Људи су се лијепо дружили", рекао је Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

Видовдански дани у Омарској настављају се и данас полагањем вијенаца погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату. Потом је служена и свечана литургија, а биће организован славски ручак.