latinica  ћирилица
28/06/2017 |  11:31 | Аутор: РТРС

У Хрватској у наредним годинама више суша и обилних падавина

У Хрватској ће у наредним годинама бити све више суша и обилних падавина, упозоравају стручњаци.
Олујно невријеме у Хрватској - Фото: jutarnji.hr
Олујно невријеме у ХрватскојФото: jutarnji.hr

Предавач на загребачком Природно-математичком факултету Антун Марки упозорио је да ће се у Хрватској у наредних 50 година учесталије појављивати сушна раздобља, праћена снажним невременом.

"Посљедња истраживања показују да је у овим крајевима све јачи град, док су врућине све екстремније и већ сада би требало да се припремимо за такве периоде", упозорио је Марки, а преносе хрватски медији.

Иван Гутлер из Државног хидрометереолошког завода навео је да ће температура расти све до краја овог вијека.

Према његовим ријечима, на подручју Хрватске може се очекивати континуирани раст љетне температуре све до краја вијека, под условом да не дође до смањења емисије и концентрација штетних гасова.

"У случају да успијемо смањити количину емисије штетних гасова, тада можемо ставити климатске промјене под контролу", рекао је Гутлер и додао да ће у складу са тиме бити све више екстремних климатских догађаја, попут суша и обилних наглих падавина.

Он је навео да је из података видљиво да је раст температуре ваздуха почео 2010. године, која се сматра најтоплијом годином у историји мјерења температуре.

Тада је просјечна температура ваздуха износила 12,2 степени Целзијусових, а годину касније била је виша за чак 1,1 степен.

Од тада је просјечна температура редовно била изнад 13 степени Целзијусових, а свој врхунац је достигла 2014. године, када је износила 13,8 степени Целзијусових.

Извор: Срна