latinica  ћирилица
28/06/2017 |  10:11 | Аутор: РТРС

Крешић: Исламски капитал добродошао у БиХ

Замјеник министра безбједности у Савјету министара БиХ Мијо Крешић изјавио је да је исламски капитал добродошао у БиХ, али да мора бити предмет опсервације и надзора агенција за спровођење закона ако му је поријекло непознато и ако је стигао сумњивим токовима.
Мијо Крешић - Фото: СРНА
Мијо КрешићФото: СРНА

Крешић је рекао да се на то нико озбиљно није фокусирао.

- Не постоје никакве озбиљне истраге које се спроводе, нити покушаји да буде утврђено поријекло новца или да се констатује да је новац "чист" - навео је Крешић за "Глас Српске".

Он је истакао да нико не зна са сигурношћу колико је фиктивних фирми основано у БиХ и колико је новца без јасног поријекла.

Крешић је нагласио да постоје и хуманитарне организације које су добијале знатан новац без логичног објашњења, те да и ова област мора бити предмет опсервација на свим нивоима.

Он каже да се не користи сав капитал који је ушао у БиХ у терористичке или криминалне сврхе, али да је чињеница да су одређене активности повезане са тероризмом и његовим финансирањем.

- Да бисмо се квалитетно борили против "прања новца" и финансирања терористичких активности, агенције за спровођење закона морају се тијесно повезати не само са банкарским, него и укупним финансијским сектором у БиХ - додао је Крешић.

Он је рекао да су раније игнорисани терористички напади у БиХ, али када је то постало несношњиво, сви су се укључили и прихватили да је ријеч о реалности.

- Кренули смо са озбиљнијим потезима, међутим, то још није довољно да би ствари кренуле правим смјером - навео је Крешић.

Говорећи о додјели држављанстава страним ратницима који су учествовали у посљедњем рату у БиХ, Крешић је истакао да је посљедица тога чињеница да је БиХ у фокусу страних институција када је ријеч о финансирању терористичких и других сумњивих активности, те прању новца.

Извор: СРНА