latinica  ћирилица
28/06/2017 |  09:41 | Аутор: РТРС

Беванда: На сцени политика "тапкања у мјесту"

Министар финансија у Савјету министара БиХ Вјекослав Беванда изјавио је да су представници Међународног монетарног фонда били незадовољни због одлуке о повећању плата полицијским службеницима и напоменуо да не зна одакле би тих десетак милиона КМ требало извући, јер нема законске могућности ребаланса буџета БиХ.
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba) -
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba)

Беванда је напоменуо да само Одбор ММФ-а може донијети одлуку о будућности аранжмана са БиХ који је договорен прошле године и то на основу аргумената и испуњених обавеза из Писма намјере.

"Сасвим је јасно када обавезе нису испуњене да је аранжман упитан. Уосталом, друге транше нема мјесецима јер услови нису испуњени", рекао је Беванда за портал "Кликс".

Он је нагласио да је ММФ битан БиХ због спровођења реформи које су дио њиховог аранжмана, јер ће те реформе чекати БиХ зато што су неопходне.

"Без реформи из Писма намјере, које се опет темељи на реформској агенди, нема наставка инвестиционих пројеката других међународних финансијских институција, нема подршке буџетима Свјетске банке и кредита за ауто-путеве. Самим тим нема ангажовања домаћих грађевинских фирми, ни запошљавања наших привредника и радника", појаснио је министар финансија БиХ.

Беванда каже да нико никоме "није пријетио смрћу" да прихвати одређене услове ММФ-а.

"Они који најлакше обећају и себи припишу заслуге, најлакше и одустају од онога што су, наводно, прихватили и креирали. Касније можете слушати разне шупље анализе и процјене зашто је у завршној фази неприхватљиво оно што је давно прихваћено. То смо гледали кроз закон о акцизама али, сасвим необјашњиво, и Закон о осигурању депозита који је `пао` као колатерална штета", навео је Беванда.

Он је оцијенио да то није ни политика, ни политички програм, већ политикантство и неодговорност, и да треба Одбор ММФ-а да се то схвати.

"Сулудо је ту ишта објашњавати. Све сте видјели у Парламентарној скупштини БиХ када се о томе одлучивало. Услове без разлога и образложења нисмо испунили. Они који прате, без страсти и без навијања, актуелне догађаје у БиХ све виде", додао је Беванда.

Он каже да је на сцени политика "тапкања у мјесту" у очекивању општих избора, те да ће изостанак 550 милиона евра бити у функцији предизборне реторике.

Извор: СРНА