latinica  ћирилица
28/06/2017 |  08:53 | Аутор: РТРС

Хакерски алат кориштен у јучерашњем сајбер - нападу изњедрила Америка

Хакерски алат који је кориштен у новом великом сајбер-нападу у свијету припада америчкој Националној безбједносној агенцији (НСА), јавио је Си-Ен-Ен.

"Истраживачи кажу да се у нападу користи пропуст у `виндоусу` по имену `етернал блу` како би се захватила корпоративна мрежа. Исто је користио вирус `вонакрај`, који је процурио као дио хакерског алата за који се вјерује да припада НСА", наводи се у извјештају.

Јуче је извршен глобални сајбер-напад вирусом "петја", а мете су биле десетине енергетских компанија, телекоми и финансијске фирме, углавном у Украјини и Русији. Према прелиминарним подацима компаније за безбједност на интернету "Група ИБ", нови вирус блокира рачунаре и спречава кориснике да покрену оперативни систем.

Вирус потом тражи откупнину од 300 долара у биткоинима да би омогућио приступ компјутеру и криптованим фајловима. "Група ИБ" наводи да је погођено око 80 компанија, углавном у Украјини. У Русији су мете биле фирме"Росњефт" и "Башњефт", потом "Марс", "Нивеа" и "Монделез интернешенел".

Банка Русије саопштила је да није било посљедица по рад банака.

Извор: СРНА