latinica  ћирилица
28/06/2017 |  07:23 ⇒ 07:42 | Аутор: РТРС

Данас је Видовдан

Српска православна црква обиљежиће данас Видовдан, празник посвећен Светом великомученику кнезу Лазару и свим српским мученицима који су погинули у Боју на Косову 1389. године.
Слика Уроша Предића "Косовка дјевојка" из 1919. - Фото: илустрација
Слика Уроша Предића "Косовка дјевојка" из 1919.Фото: илустрација

Његова Светост патријарх српски Иринеј служиће видовданску литургију у порти Манастира Грачаница и парастос косовским јунацима на Газиместану. Свечаности би требало да присуствује и директор канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Видовдан или празник сјећања на косовску погибију обиљежен је црвеним словом у календару СПЦ, а за назив празника везује се Свети Вид који је, према "Прологу" владике Николаја Велимировића, поријеклом са Сицилије.

Овај светитељ хришћанство је задужио подвизма у вријеме цара Диоклецијана, великог прогонитеља хришћана.

Исти датум у календару СПЦ помиње се и као празник старозавјетног пророка Амоса - славе српског кнеза Лазара, који је погинуо на тај дан, а у навечерје празника се својим велможама причестио у Цркви Самодрежи на Косову.

Према "Прологу", СПЦ истог дана слави и свог патријарха Јефрема, кога је Сабор изабрао 1375. године и који је "1382. вјенчао кнеза Лазара за цара".