latinica  ћирилица
27/06/2017 |  18:52 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Бијељина: Протест чланова Удружења "Другачији свијет" (ВИДЕО)

Због негирања и неприхватања да у дневни ред сједнице Скупштине града Бијељина буде уврштена Иницијатива и петиција грађана са 5.400 потписа, двадесетак чланова Удружења "Другачији свијет" окупило се испред зграде градске управе.
Протести родитеља - Фото: РТРС
Протести родитељаФото: РТРС

У Удружењу истичу да се од децембра боре за права своје болесне дјеце, јер је одлуком Скупштине износ од 290 марака за смјештај у властитој породици, смањен на 145 марака, колико добијају незапослени родитељи дјеце са посебним потребама.

Прошлогодишње повећање помоћи за смјештај дјеце у властиту породицу износило је чак 40 одсто. То нам је много значило, али поновно враћање на износ од 145 марака у децембру, знак је да градска управа не брине довољно о овој категорији становништва, истиче Катја Благић предсједница Удружења Другачији свијет, које окупља родитеље и породице дјеце са посебним потребама.

- 135 је дјеце, зар је то за град од 150 хиљада становника много, зар смо толико тешки? Жалосно. Обећање смо добили у јануару од градоначелника да ће се у наредном периоду изнаћи средства и да ће се изаћи у сусрет, међутим како је тад, тако је и сад - истакла је предсједница Удружења "Другачији свијет" Бијељина Катја Благић.

Катја се надала да ће иницијатива за повећање помоћи бити разматрана на данашњој сједници, али све је остало само на обећањима. Самохране мајке Јелица Стевановић и Рајка Квргић на име помоћи за смјештај дјетета у властиту породицу од града добију 145 марака. Даноноћно се брину о својој болесној дјеци, што их онемогућава да нађу стално запослење.

- Он је везан за кревет, са пемпасом је, уз моју помоћ може да устане и да мало по соби прошета, а остало не може ништа. Није похађао нажалост ни школу - додала је Стевановић.

- Ја на њу примам социјалу и туђу његу, да је то бар редовно и да не касни, човјек би се некако и снашао, а овако и остале дажбине струја вода и то, то се мора платити - истакла је Рајка Квргић.

Град Бијељина је једна од три локалне заједнице у БиХ које признају право на проширену социјалну помоћ, за коју није законски обавезна, али за нешто више од овога што се тренутно издваја новца нема, каже начелник за финансије, који одлуку о повећању сматра политикантством.

- Мислим да оно што је било прошле године била потпуна политизација и наравно то је урадила опозиција, наводећи дјецу и родитеље која имају проблема, да се може издвајати далеко више средстава - рекао је начелник Одјељења за финансије града Бијељина Славко Башић.

На редовној сједници Скупштине града која је одржана данас, опозиција предвођена одборницима СНСД-а предложила је да се уради ребаланс буџета и да се са ставке за финансирање приправника пребаци 100000 марака за потребе дјеце за посебним потребама, међутим приједлог није добио потребну већину.