latinica  ћирилица
27/06/2017 |  18:45 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Добој: Опозиција оптужила власт због новог кредита (ВИДЕО)

"Подигли кредит да отплате куповину гласова на изборима" - овако је добојска опозиција критиковала ново кредитно задужење града Добоја и ребаланс буџета од 6 милиона марака, који владајући СДС и њихови коалициони партнери намјеравају да потроше за покриће "обавеза из ранијег периода".
Добој - ребаланс буџета - Фото: РТРС
Добој - ребаланс буџетаФото: РТРС

Рецепт је опробан: усвоје нереално висок буџет у изборној години, да би у наредној имали простора за ребаланс и кредитно задужење.Тако је и вук сит и овце на броју, тврди опозиција. 

- Ребаланс буџета је настао као резултат вашег изборног процеса зато што нема другачијег начина да покријете тај изборни процес. Досад сте покривали грабљењем из касе, па продајом имовине,а сада кредитним задужењем на леђа грађана, купујете грађане за њихов новац - нагласио је одборник СП-а Срђан Тодоровић.

Дио опозиције не слаже се ни са намјеном трошења новца из буџета. Примједбују прекомјерно финансирање приватних медија ,што се не слаже с њиховим приоритетима.

- Прошли пут сте усвојили закључак да се троше средства на дјечија игралишта и централни споменик, а ништа не видим, ништа се не дешава. Шта ћемо с тим? Значи сад не поштујете ни оно што сте ви усвојили - нагласио је одборник СП-а Ведран Глигорић.

- Можемо да тражимо у наредном периоду гдје сте, како и на који начин ова средства утрошиили и да ли је то било по предвиђеном плану и програму - изјавила је предсједница Клуба одборника СНСД-а Сања Вулић.

- Ми не можемо та средства користити другачије него за намјене на које је дато - каже начелник Одјељења финансија у граду Добоју Мирослав Кршић.

Опозиционе критике наљутиле су СДС-овог предсједника Клуба одборника, али на његову изјаву нико није реаговао.

- Ја позивам начелника финансија да реалокацијом или неки други начин одвоји финансијска средства да припремимо докторе овдје на улазу у скупштинску салу да сви одборници прођу одређени тест психијатара и психолога и ко буде спреман да учествује у раду скупштине - поручио је предсједник Клуба одборника СДС-а Данијел Јошић.

Кредитна средства од 6 милиона надлежни планирају да потроше за израду пројекта главног колектора за подручје насеља Усора и за уклањање спрудова на ријеци Босни. Највећи дио ,чак 4 милиона, планирано је за финансирање пренесених обавеза из ранијег периода. Које су то обавезе ,према коме и ко их је направио , није образложено.