latinica  ћирилица
27/06/2017 |  16:04 | Аутор: РТРС

РАК: Појачати активности на праћењу програма јавних РТВ сервиса

Савјет Регулаторне агенције за комуникације наложио је Агенцији да, у оквиру својих законских надлежности, појача активности на праћењу информативних програма свих јавних РТВ сервиса, како би се обезбиједило да грађани БиХ имају приступ садржајима који су избалансирани и непристрасни.
РАК БиХ - Фото: РТРС
РАК БиХФото: РТРС

Савјет РАК-а је на данашњој сједници у Сарајеву осим Информацију о мониторингу информативног програма јавних РТВ сервиса, разматрао и Информацију о активностима на увођењу ИП /интернет протокол/ интерконекције на тржиште телекомуникација у БиХ.

У Информацији је наведено да је прелазак са традиционалних на ИП технологије захтјеван задатак, који додатно отежава чињеница да се све постојеће везе, које функционишу на старој опреми морају одржати, док се не успоставе нове, саопштено је из РАК-а.

Према процјенама традиционалних оператера, завршетак технолошке транзиције, који подразумијева да сви крајњи корисници буду на ИП прикључцима, не очекује се прије краја 2020. године, а могуће је и пролонгирање до 2022. године.

У наредним корацима РАК ће размотрити техничке детаље, цијене интерконекцијских услуга, те корекције приједлога референтне интерконекцијске понуде докумената, давање сагласности и јавна објава тих докумената.

Савјет је усвојио и Правило о измјени Правила о обављању дјелатности даваоца фиксних јавних телефонских услуга, која се односе на дефиницију услуге "номадска телефонија".

У саопштењу се додаје да је измјена Правила направљена у циљу усклађивања са потребама развоја електронских комуникација и појавом нових услуга на тржиштима.

Извор: Срна