latinica  ћирилица
27/06/2017 |  15:20 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Километарски пожар у неколико зубачких села код Требиња (ФОТО/ВИДЕО)

Требиње је јутрос освануло под плаштом дима. Већ пети дан гори ниско растиње и шума на сјеверним падинама Зубачког платоа.
Пожар код Требиња - Фото: РТРС
Пожар код ТребињаФото: РТРС

Одбрањена су подручја села Турменти, Орашје и Гудељи. Због непостојања шумских путева, ватрогасним возилима је немогуће прићи, па је на терен послано људство.

Тридесет до педесет људи свакодневно је ангажовано на гашењу ватре, на петнаест километара дугој линији пожара. Приоритет им је да покушају да зауставе крак ватре на готово непроходном терену од села Жиљева, преко Гудеља према терену села Покрајчићи, како не би прешла према Бијелој Гори и Ублима.

- Ту нам је сада најкритичније, све снаге, односно људство је у функцији, на терену,..са нама је Цивилна заштита и радници Центра за газдовање кршом - рекао је командир ТВЈ Требиње Трипо Ћук.

Пожар код Требиња

Из Територијалне ватрогасне јединице Требиње саопштили су да куће и имовина у селима, која су најближа линији пожара, нису угрожени. И док су све снаге усмјерене на Зубачки плато, на приватној њиви у Гомиљанима избила је ватра. Ватрогасци су брзо интервенисали.

- Свакодневно се ово дешава, људи пале, а онда се дешава катастрофа, ево знате за овај пожар наЗ убцима, до сада су десет пута покушали подметнути, али десети пут успјело - истакао је ватрогасац Душан Магазин.

Брзом и неконтролисаном ширењу ватре погодују високе дневне температуре и вјетар. Стање на терену прате и надлежне градске институције. 

- Велике су температуре, све је суво, молимо становништво да на пале ватру без контроле ватрогасаца, или да позову број 121 - изјавио је потпредсједник Скупштине Града Требиња Бојан Шпурић.

Један крак ватре шири се према ненасељеним Горњим Раптима и Голом брду, источно од Требиња.

- Ради се о изузетно тешком терену, не можемо да га угасимо, али држимо под контролом. Треба нам подршка из ваздуха - додап је ТВЈ Требиње Трипо Ћук.

Ћук је рекао да је, за сада, на терену довољан број људи. Помажу и мјештани угрожених села, а уколико буде потребно, биће ангажовани добровољци и додатно људство Цивилне заштите.