latinica  ћирилица
27/06/2017 |  13:35 ⇒ 19:17 | Аутор: РТРС

ЖРС: Процес реструктурисања у наредне четири године

До краја 2021. године требало би да буде завршен процес реструктурисања предузећа "Жељезнице Републике Српске", који би ово предузеће учинио самоодрживим и профитабилним, истакнуто је данас у Бањалуци на представљању усаглашеног плана тог процеса.
Добој: Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Добој: Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Управа предузећа "Жељезнице Републике Српске" и Свјетска банка усагласили су приједлог плана који предвиђа три компоненте - власничку, финансијску и организациону.

Министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић каже да се власничка компонента односи на конверзију дуга од око 130 милиона КМ према Влади Српске у капитал, чиме би Влада постала власник овог предузећа.

Он је навео да би "лекс специјалисом" било регулисано питање акционара који тренутно имају 21 одсто удјела у капиталу предузећа.

"Неопходно је из кредитних и средстава Свјетске банке извршити и остале обавезе - око 44 милиона КМ за доприносе и порезе, око 22 милиона КМ према радницима, а предвиђена је и модернизација информативног система са око четири милиона КМ", навео је Трнинић након брифинга за медије.

Он је додао да средства Свјетске банке износе око 50 милиона долара, али да ће ова банка коначан став о плану дати у септембру, а након тога и Влада Српске.

Вршилац дужности генералног директора "Жељезница Републике Српске" Драган Савановић рекао је да у овом предузећу тренутно ради око 3.000 радника и да је процесом реструктурисања планирано смањење за око још 1.000.

Он је објаснио да ће до краја године бити смањен број радника за око 500, колико и до краја процеса, те да се критеријуми на основу којих ће бити прекинут радни однос усаглашава са синдикатима.

"Прво је потребно усвојити 'лекс специјалис' о реструктурисању који ће омогућити да се пензионишу радници који имају испуњен бар услов радног стажа, без обзира на године живота", рекао је Савановић.

Он је поручио да ће будућа управа имати задатак да послује по економском принципима.

Шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Татјана Проскурјакова рекла је да би теретни саобраћај могао бити конкурентан на европском нивоу и покретач привреде Српске.

"Имамо снажан план како да вам помогнемо и овај пројекат је важан за рад Свјетске банке у БиХ. Ово је прво реструктурисање јавног предузећа у БиХ које подржавамо", истакла је Проскурјакова.

Извор: Срна