latinica  ћирилица
27/06/2017 |  12:27 | Аутор: РТРС

Јовић: Још није окончано питање повратка

БиХ још осјећа посљедице присилног расељења становништва у погледу демографских, економских, социјалних промјена и миграција, што захтијева додатне активности на коначном рјешавању овог проблема, изјавио је замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Предраг Јовић.
Предраг Јовић - Фото: РТРС
Предраг ЈовићФото: РТРС

На конференцији "Социјална и економска права присилно расељених лица током ратних сукоба у бившој Југославији", која се одржава данас и сутра у Сарајеву, Јовић је рекао да је од 1992. до 1995. године БиХ напустило готово 2,2 милиона становника.

Међу њима, 1,2 милиона затражило је избјегличку заштиту у више од 100 земаља, а готово милион је било интерно расељено у БиХ.

"Изван БиХ још је 18.748 избјеглица, док је у статусу расељених 32.611 породица, односно 98.574 интерно расељена лица. Ово указује на чињеницу да питање повратка још није окончано, те да првенствено зависи од социјалних и економских права, што од нас захтијева потпуно другачије дјеловање", навео је Јовић.

Он је истакао да за успјешан повратак треба овезбиједити и услове за његову одрживост, што подразумијева већа улагања у обнову инфраструктуре, социјалну заштиту, безбједност и деминирање, те запошљавање и образовање повратника и расељених лица.

"Морамо имати на уму да посебну потешкоћу повратка ове најрањивије категорије становништва у БиХ представља немогућност задржавања стечених права у мјестима расељења, укључујући и права која се не могу пренијети по повратку, а стечена су у другом ентитету унутар БиХ, односно у земљама привременог прихвата", нагласио је Јовић.

Он је додао да је процес повратка најважнији за међусобно повјерење и за стварање стабилније и сигурније будућности у БиХ и региону, што је веома важно за улазак у ЕУ.

Шеф Одјељења за европску социјалну повељу Савјета Европе Режиз Брилат очекује да ће ова конференција омогућити размјену искустава актера на локалном, државном и регионалном нивоу, која ће се подударати са мишљењима експерата.

Уочи конференције, Брилат је рекао новинарима да ће током њеног одржавања указати на важан споразум Савјета Европе, а то је Повеља о социјалним правима, која осим економских и социјалних права, садржи и неке контролне механизме за њихово спровођење.

"Увјерени смо да ће боља имплементација ове повеље, кроз активно учешће свих актера, допринијети бољим животима људи", навео је Брилат.

Према службеним статистикама, тренутно 354.000 лица има статус избјеглица интерно расељених или формални статус повратника на своја предратна пребивалишта, истакао је члан регионалне Канцеларије УНХЦР-а за југоисточну Европу са сједиштем у БиХ Марио Павловић.

"Од тога, највећи број је у Србији, гдје је више од 200.000 службено регистрованих интерно расељених лица са Косова, а слиједи БиХ са 98.000 интерно расељених", каже Павловић.

Он је навео да су могућа рјешења повратак кући у раније мјесто пребивалишта, а уколико то није могуће, изградња, обнова или додјела нове стамбене јединице, док би друго рјешење било локална интеграција у мјесто расељеништва.

Павловић је нагласио да данас постоји регионални стамбени програм у оквиру којег ће у БиХ бити додијељено 5.400 нових стамбених јединица за исти број породица, што је, како је нагласио, импозантан број.

Циљ Конференције је да се пронађу квалитетна, свеобухватна рјешења са циљем успјешног окончања питања расељеног становништва на подручју бивше Југославије.

Дводневну конференцију "Социјална и економска права присилно расељених лица током ратних сукоба у бившој Југославији" организовали су Савјет Европе и Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

Извор: СРНА