latinica  ћирилица
27/06/2017 |  11:54 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Дани малине у Приједору окупили малинаре из Поткозарја (ВИДЕО)

Дани малине у Приједору окупили су малинаре из Поткозарја. Задовољни су родом али нису откупном цијеном малине на велико.
Малина (фото: www.onka.com.pl) -
Малина (фото: www.onka.com.pl)

Назиф Пађан из Хамбарина засадио је малину на површини од 9 дунума. Иако је овог прољећа било мраза ипак задовољан је приносом и квалитетом малине.

"Задовољни смо како нам ове године малињак изгледа. Имаћемо већи принос него што смо очекивали. Нажалост цијена малине је овдје пет марака .Имамо и уговор са хладњачама и сваки дан оду одређене количине", истакао је Назиф Пађан из Хамбарина.

Славко Дукић из Горње Омарске прошле године почео је да се бави узгојем малине. За сада је задовољан приносом, али има примједбу на цијену.

"Тако да сам ја задовољан, негдје од једну и по до двије тоне могу извести. Извезао сам нешто откупној станици, а нешто продам овако. Цијена се креће око 5 марака .Задовољан сам за сада, али нисам откупном цијеном на велико", рекао је Славко Дукић из Горње Омарске.

У Приједору се из године у годину повећава број засада малине. До сада је засађена на површини од 15 хектара. У прошлој години подјељено је 70.000 садница за 44 пољопривредна произвођача.

"Углавном је озбиљна производња, чак имамо већу производњу него наше воћарске културе које су традиционалне на овим просторима", јасан је Младен Марјановић, предсједник Удружења воћара у Приједору.

Малинари свјежу малину продају по цијени од пет марака по килограму, али их брине што још није дефинисана откупна цијена малине на велико коју предају у хладњаче.