latinica  ћирилица
27/06/2017 |  11:33 | Аутор: РТРС

Јосиповић: Пуповац једини може да спријечи преименовање трга

Најава градоначелника Загреба Милана Бандића, који је на недавном локалним изборима у Хрватској освојио шести мандат на тој функцији, да ће Трг маршала Тита у центру хрватске престонице бити преименован у Трг Републике Хрватске, поново је подијелио хрватску политичку сцену.

Док једни сматрају да Бандић тиме плаћа цијену останка на власти, те да је подлегао притисцима екстремистичке групације која отворено показује симпатије према усташтву, други сматрају да једини који то у овом тренутку може да спријечи је лидер мањина, заступник СДСС-а у Сабору Милорад Пуповац.

Међу њима је бивши предсједник Хрватске Иво Јосиповић, који каже да од Пуповца, који подржава владу Андреја Пленковића, зависи и саборска већина.

Гостујући на регионалној Н1 телевизији, Јосиповић је оцијенио да је Бандићева најава да ће тражити промјену назива трга "лавина и једно радикално десно застрањење друштва", које је отпочело након промјена на Пантовчаку.

"Рекао бих да је након тога љевица показала све слабости које и данас видимо. Ви спомињете овај догађај који је за мане жалостан, јер је очито да је способан политичар Бандић био принуђен да учине што нико није хтио већ 27 година  – да пристане на промјену имена Трга маршала Тита", рекао је Јосиповић и предложио да трг добије име Трг хрватске срамоте.

То је, каже Јосиповић, дио ревизије хрватске историје.

"Бандић ће се опрати од неких оптужби, али од ове одлуке неће моћи да се опере и предлажем му да још једном размисли. Постоји само један човјек који може да утиче на то да се ово не догоди, а он се зове Милорад Пуповац јер од њега зависи већина у ХДЗ-овој влади", каже Јосиповић и додаје да Пуповац, као досљедни антифашиста сад има прилику да, како је рекао, покаже да није ситни политички трговац.

Према ријечима Јосиповића, ово је прилика за Пуповца да услови опстанак Пленковићеве владе.

"Бандић пристао на уцјену екстремистичке политичке групације у Хрватској"

Драган Марковина из Нове љевице сматра да је овом најавом Бандић исказао потпуни презир према сопственим ријечима и ставовима, које је заговарао годинама, па и у протеклој кампањи.

Марковина каже да је Бандић овом одлуком пристао на уцјену екстремистичке политичке групације у Хрватској.

"Он је овом одлуком одлучио да подржи оне који сасвим отворено тврде да Загреб, као ни Хрватска, нису ослобођени 1945. године и да би требало укинути Дан антифашистичке борбе. То конкретно значи да је Милан Бандић ради очувања власти одлучио понизити хрватску партизанску традицију и де факто јавно тврди да земљом управљају они који исказују отворену симпатију према усташком режиму и који би на отворено тоталитаран начин кадровирали у култури и јавном простору", навео је Марковина.

Истиче и да сваком ко ишта разумије јасно је да се овдје не ради о томе каквог је карактера била Титова власт, нити социјалистичка Хрватска, него искључиво ријеч о томе да се избрише прошлост и отвори простор за коначну рехабилитацију усташке државе.

"Коначним доношењем овакве одлуке отвара се пут за помјерање антифашизма из Устава Републике Хрватске", поручио је Марковина, који је најавио да ће Нова љевица зато покренути петицију против овакве одлуке, те позвао све политичке странке, све организације цивилног друштва и све слободномислеће грађане да заједно са њима подрже ову петицију и организирају протест против овакве одлуке.

О овом питању став је изнијела и Мирела Холи која, како тврди, није изненађена Бандићевим приједлогом с обзиром на то да градоначелника сматра прагматичним политичарем и додаје да је од почетка било јасно да ће учинити све да би имао већину у Скупштини.

Оно што je ипак изненадило, признаје, јесте што нови играчи у политици имају тако мршаве идеје.

"Ако је то кључно питање, онда је то заиста показатељ да живимо у врло лежерном друштву", навела је Холи.

Холи, међутим, сматра да Пуповац није заинтересован за ову тему и да ће Трг маршала Тита брзо бити преименован.

Бивша ХДЗ-овка Бруна Есих изразила је задовољство таквом одлуком Бандића, док њен такође бивши страначки колега Златко Хасанбеговић каже да ново име није по његовом укусу, али да је и оно боље од постојећег.

На свом Фејсбук профилу огласио се заступник најутицајније СДП Пеђа Грбин, који је поручио да оваквом одлуком Бандић плаћа цијену останка на власти.

"И да овај дан заврши у стилу, побринуо се Милан Бандић који је одлучио именом Трга маршала Тита платити цијену останка на власти у Загребу. Нећу превише филозофирати око тога, Истријан сам... да није било Маршала, данас не бих сједио у Хрватском сабору (на радост многих). Стога, дијелим чланак чији наслов говори све, а хејтерима поручујем: Смрт фашизму - слобода народу", написао је Грбин.

Извор: Танјуг