latinica  ћирилица
27/06/2017 |  09:33 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Подигнута оптужница против осам лица због криминалних радњи у Бирчу и Алумини

Окружно тужилаштво у Бијељини подигло је оптужницу против осам лица због криминалних радњи у зворничким предузећима Фабрика глинице Бирач и Алумина, објавио је Глас Српске.
Фабрика глинице "Бирач" - Фото: РТРС
Фабрика глинице "Бирач"Фото: РТРС

Међу оптуженима су бивши генерални директор Бирча Виргинијус Вајега и Гиедријус Григалијус, бивше одговорно лице у Бирчевој кћерки-фирми Алумини.

Првом оптужницом за криминал у Бирчу су, осим Литванаца, обухваћени и држављани БиХ које терете да су оштетили Алумину за 330.000 КМ и фалсификовали њене пословне књиге.

Оптужница је подигнута на основу извјештаја о почињеном кривичном дјелу који је Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијела Специјалном тужилаштву у септембру 2013. године у вези са продајом секундарних сировина и уништавањем пословних књига.

Вајега и Григалијус су оптужени за злоупотребу службеног положаја или овлашћења, јер су се приликом продаје отпадног жељеза у власништву Алумине од 8. априла до 29. јула 2011. године, с циљем стицања противправне имовинске користи за себе и другог, договорили и извршили продају жељеза фирмама Кантић компани из федералне општине Добој Исток и Цибос из Илијаша.

Они су наређивали надлежним службама да сачине документацију да је жељезо испоручено купцу "утопревозник Новак Николић из Осмака, као и књижење потраживања на њега, иако су знали да му роба није испоручена.

"Након испоруке робе извршили су наплату од стварних купаца у готовини у износу од 330.000 КМ и то нису књиговодствено евидентирали у Алумини", наведено је у оптужници.

МУП Српске поднио је неколико извјештаја за криминал у Бирчу, а може се очекивати да и остали доведу до подизања оптужнице. У септембру 2013. године поднесена су четири извјештаја у којима је група Литванаца, међу којима су Вајега и Григалијус, осумњичена да су оштетили Бирач за око 120 милиона КМ злоупотребом службеног положаја и овлашћења, као и фалсификовањем и уништавањем пословних књига и исправа.

Правни заступник Алумине Владимир Милошевић навео је да је крајње вријеме да, након четири године од отварања стечаја над Бирчем, буду идентификовани сви који су учествовали у незаконитостима.

Он је изразио увјерење да ће надлежни реаговати на то што је Укио банка незаконито уписала залоге за које данас против Алумине и повезаних лица, заједно са фирмом Павгорд, воде судске поступке.

У Окружном тужилаштву у Бијељини кажу да је правило да не дају информације о подигнутим, него само о потврђеним оптужницама.

"Кад оптужница буде потврђена, онда то објављујемо и на нашем сајту", наводе у Тужилаштву.

Извор: СРНА