latinica  ћирилица
26/06/2017 |  19:18 ⇒ 27/06/2017 | 09:27 | Аутор: РТРС

Право и економија више нису најпожељнији за бруцоше у Српској (ВИДЕО)

Звање љекара, судећи према броју кандидата -матурантима је ове године најпривлачније!
Унивезитет у Бањалуци (фото: unibl.org) -
Унивезитет у Бањалуци (фото: unibl.org)

Према подацима студентских служби, на Универзитет у Источном Сарајеву конкурисало је 1.257 кандидата, а на бањалучком Универзитету 2403. Највеће интересовање влада и за новоосновани Факултет безбједносних наука.

Звање дипломираног правника безбједности и криминалистике, које је уведено од ове године , заинтересовало је 156 кандидата. Уписна квота од 50 кандидата, због великог интересовања , на захтјев ресорног министарства биће проширена за 25. Занимљиво је да се пријавио готово једнак број жена и мушкараца.

Уписна политика за академску 2017/2018 годину није била реална јер на многим факултетима, број пријављених кандидата у односу на планиран број је испод 50 одсто.

- Медицински факултет 150 одсто пријављених кандидата, факултет Безбједноних наука 274 , Филозофски факултет 122,9 одсто. Три факултета која су најизраженија што се тиче броја пријављених кандидата, каже Страин Посављак, проректор за наставу Универзитета у Бањалуци

-Највеће интересовање изражено је на Медицинском факутету, студијски програм Медицина, затим на Електротехничком факултету , па на Филозофском факултету – студијски програм Кинески језик , психологија и новинарство, истакао је проф. др Ранко Божичковић, проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву,

И док су једни ослушкивали своје жеље, други су били прагматични. Александар Будимчић полагао је пријемни на Факлтету за производњу и менаџмент, смјер Енергетско инжењерство на који се пријавило свега 17 кандидата.

Да ли су примљени на жељени факултет, будући бруцоши знаће 28. јуна до 14.00 часова када ће бити објављени резултати пријемног испита, док упис примљених кандидата почиње 3. а завршава 7. јула.