latinica  ћирилица
26/06/2017 |  17:06 ⇒ 27/06/2017 | 09:27 | Аутор: РТРС

Мектић "оптужио" предсједника Српске; Додик одговорио: Ти си политички кловн (ВИДЕО)

Ко је издајник и какво је поријекло имовине којом располаже предсједник Српске – питања су која муче министра безбједности БиХ, Драгана Мектића.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

На одговор није дуго чекао. Све пише у имовинском картону, каже Милорад Додик, а политички кловн, како је назвао Мектића, требало би да се бави својим послом, а не завиривањем у туђи џеп.

Да је медијско прозивање најдражи посао домаћих политичара показује и иступ Драгана Мектића, који је прескочио институције, па се пред медијима упитао одакле Милораду Додику 200. 000 евра које је уредно пријавио и пренио преко границе. Да ли јавност треба да се бави паушалним питањима издајника и поријеклом имовине или то прво треба да претресу надлежне институције, Мектић није објаснио. Све је легално, признаје, али опет, успут би да пита.

- Нека објасни ове летове – шта ради по Крфу, Словенији, Аустрији, Тасосу, Кипру итд. Нека објасни како је крајем маја унио 200.000 евра у Републику Српску и какво је поријекло тог новца и одакле му новац.

Да Мектић одавно нема кредибилитет озбиљног политичара, него политичког кловна који забавља јавност, сматра Додик и пита министра зашто још није утврђено ко су нападачи на тада српског премијера, Александра Вучића, који су прије двије године покушали да га убију у Сребреници.

А поријекло новца који је пренио преко границе, каже Додик, лако је провјерити.

- Желим само због јавности да кажем да сам у свом имовинском картону, што је сваком видљиво, протеклих година уредно пријавио и два стана у власништву од по 77 квадратних метара у Београду у Булевару Краља Александра, који су купљени 1989. године, а које сам недавно продао и то је новац који сам легално пријавио и унио у Републику Српску, поручио је Додик.

Ни тема издајника није заобиђена, па се Мектић јавно упитао зашто неко ко је, како каже, шверцовао високоакцизном робом током рата, алудирајући на Додика, прозива друге за издају.

- Ја мислим да је издаја када се стварала Република Српска, кад се бранио српски народ у прошлом рату, кад се одбранио, да је издаја била не бити овдје него побјећи са ових простора и послије се вратити и гледам сада, славодобитно хода и обиљежава све ове битке, а не знам како може борцима погледати у очи, истиче Мектић.

Позивање на борце и прошли рат, такође, није ново у политичком дискурсу. Можда није знао да објасни шта значи условно гласање у Савјету министара, када су на дневном реду биле измјене Кривичног закона БиХ и када је и Мектић дао глас унапријед, прије него што су ставови Министарства правде Српске уврштени у текст закона, али зато Мектић оптужујући Додика, ради управо то за шта га оптужује – "маше" апстрактним стварима које погађају увијек лаку мету, а то су емоције свих који су стварали и живе у Српској. Додик тиме, како каже, не жели да се бави.

Немам намјеру да одговарам на сплетке Драгана Мектића, кога као човјек искрено жалим, јер преузети на себе свакодневно фабриковање конструкција, теорија завјере и сплетки, тежак је посао и за умног човјека, а камоли за њега који је добровољно преузео улогу босанског политичког кловна, поручио је предсједник Српске.

Шта ће тачно бити за седам дана, колико је Јосип Грубеша, министар правде БиХ, како каже Мектић, додатно узео да ишчита фамозни стенограм са сједнице и размисли да ли ће негирање геноцида избацити из Кривичног закона, не зна се. Али зато у БиХ сви евидентно знају ко Српску више воли и ко је мање урадио за њу.