latinica  ћирилица
26/06/2017 |  15:38 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Фонд ПИО обиљежава 25 година рада (ВИДЕО)

Фонд ПиО РС обиљежава 25 година постојања, али уз исте - дугогодишње проблеме.
Фонд ПИО РС-Филијала Бијељина - Фото: РТРС
Фонд ПИО РС-Филијала БијељинаФото: РТРС

Неодрживост система, неповољан однос пензионера и запослених, те дуговања послодаваца за неуплаћене доприносе - која су априлу достигла 470 милиона марака.

Рад Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске у протеклих 25 година је успјешан, а резултат напретка данас је јасно видљив, оцијенила је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Мира Васић.

Фонд стабилно послује, а једна од мјера за овакво стање је и прелазак на трезорско пословање, рекла је Васићева, након свечане сједнице УО Фонда, поводом Дана службе и 25 година рада Фонда.

- Имамо савремен закон, донесен на основу Стратегије пензијско-инвалидског система Републике Српске, те све подзаконске акте усклађене у довољној мјери са правним тековинама ЕУ - рекла је Васићева.

Директор Фонда ПИО Младен Милић истакао је да четврт вијека рада ове институције нису биле лаке, али да се данас са сигурношћу може рећи да су достигнути високи стандарди у пословању.

- Пратићемо све трендове у овој области и настојати да као сервис грађана побољшавамо квалитет услуга и испунимо очекивања - рекао је Милић.

Коментаришући однос броја пензионера и запослених у Српској, рекао да је, према посљедњој обради пензија, више од 250.000 корисника права у 23 земље, којима се од сваког 10. у мјесецу исплаћују пензије.

Према матичној и евиденцији Пореске управе Републике Српске, каже Милић, постоји 300.000 осигураника.

- Битно је напоменути да је прошла година прва у посљедњих десет у којој је заустављен негативан тренд, односно смањење односа пензионер-запослени. Он сада износи 1,15 према један, а 2015. година завршена је са односом 1,13 према један, што је био један од најнижих односа када се посматрају земље на простору бивше Југославије - рекао је Милић.

Према његовим ријечима, кључни проблем и на прстору бивше Југославије, али и у Европи, јесте како повећати број осигураника, тј. активних корисника који ће радити и уплаћивати доприносе.

- Пред свим државама које имају систем међугенерацијске солидарности у наредним годинама је велики изазов - како финансирати исплату пензија за постојећи број корисника права, који ће се неминовно увећати - рекао је Милић.

Он је напоменуо да је буџет Републике Српске у претходној години надомјестио 25 одсто средстава која су недостајала да би биле исплаћене пензије на достигнутом нивоу, што је најмањи постотак таквих средстава од свих земаља бивше Југославије.

- У Словенији је то 37 одсто, у Србији 38, у Хрватској 44, у Македонији 33 и 32 одсто у Црној Гори - навео је он.

Коментаришући питање дуговања према Фонду, Милић је рекао да је настављен раст потраживања, који је у априлу достигао 476 милиона КМ.

- У прошлој години појачаним радом Пореске управе смањена су потраживања од одрђених сегмената - друштава са ограниченом одговорношћу, акционарских друштава и самосталних предузетника, али, нажалост, и даље постоји раст потраживања од дијела здравствених установа - каже Милић.

Потврдио је најављено повећање пензија у износу од три одсто почев од новембарске исплате.

 

 

 

Сви будући пензионери сада могу да остваре право у року од 15 дана ,што је велики успјех јер је 2011. године мјесецима на рјешење чекало 30. 000 грађана. Фонд Пио наставља акцију СТОП лажним пензијама и борбу да се пензионерима који су остварили своје право прије рата у Федерацији пензије исплаћују из касе Федералног фонда Пио МиО.