latinica  ћирилица
26/06/2017 |  12:32 | Аутор: РТРС

Демобилисани борци тзв. Армије БиХ траже 320 КМ мјесечне накнаде

Демобилисани борци такозване Армије БиХ, који већ 15 дана протестују испред зграде Владе Федерације БиХ у Сарајеву, траже 320 КМ мјесечне накнаде за незапослене борце и поручују да ће наставити протест до остваривања њихових права.

Демобилисани борац такозване Армије БиХ из Горњег Вакуфа Бакир Газија каже да их је јуче посјетио премијер ФБиХ Фадил Новалић, али да нису успјели ништа да се договоре.

- Ми тражимо своја права, а он није за наша права. Најугроженија смо категорија и тражимо да ријеше статус бораца који су на бироу, а за борачки додатак ћемо се касније борити - рекао је Газија за портал Кликс.

Хамдија Крњић из Новог Травника каже да је сигуран да ће демобилисани борци остварити своја права и истиче да је проблем непостојање комуникације између Министарства за борачка питања и премијера Фадила Новалића.

Влада ФБиХ је у суботу, 24. јуна, одржала тематску сједницу посвећену захтјевима бораца који протестују. Установљено је да се годишње за борачке накнаде издваја 570 милиона КМ, а да би за испуњавање нових захтјева било потребно додатних 770 милиона КМ, што би, према Новалићевим ријечима, буџет ентитета довело пред колапс.

Демобилисани борци почели су протест испред зграде Владе ФБиХ 12. јуна.

Извор: СРНА