latinica  ћирилица
26/06/2017 |  11:53 | Аутор: РТРС

Руси: Рушићемо летјелице које прелете Еуфрат!

Летјелице САД и западних савезника не прелијећу ријеку Еуфрат и све док је тако не постоји опасност од глобалног сукоба у Сирији, наводе војни аналитичари.
Амерички извиђачки авион РС-135 (Фото: Flickr/Lance Cheung) -
Амерички извиђачки авион РС-135 (Фото: Flickr/Lance Cheung)

Званични Вашингтон разматра могући одговор на одлуку Москве о суспендовању меморандума за избјегавање инцидената на небу изнад Сирије.

Руско Министарство одбране упозорило је Американце да ће им обарати авионе уколико буду летјели преко Еуфрата, а директни повод за то било је рушење авиона "су-22" сиријске војске изнад Раке.

Меморандум је био чврста гаранција да до директног сукоба двије суперсиле на небу изнад Сирије неће доћи.

Сада, када је ова брана уклоњена, све изгледа другачије. У јавности се говори о ризику од њиховог међусобног рата, па чак и о опасности од нуклеарног рата.

Али, за сада, догађаји на терену откривају ипак нешто друго.

Према извјештајима руских медија, након суспендовања меморандума, авиони коалиције предвођене САД не прелазе ваздушну линију иза које дјелују руски системи противваздушне одбране.

Руско Министарство одбране недавно је поручило Вашингтону да ће ваздушна одбрана Русије пратити авионе и дронове западно од Еуфрата у Сирији, због тога што Американци "испитују границе руског стрпљења" и потцјењују војну моћ Москве.

Извор: СРНА