latinica  ћирилица
26/06/2017 |  09:12 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

Сарајевске власти опструишу враћање имовине СПЦ

Српској православној цркви још није враћена одузета имовина у Сарајеву и Федерацији БиХ, док је то учињено Римокатоличкој цркви и Исламској заједници, иако БиХ нема закон о реституцији, пише београдска "Политика".
Парох сарајевски протојереј Вања Јовановић - Фото: Screenshot
Парох сарајевски протојереј Вања ЈовановићФото: Screenshot

Лист наводи да су сви досадашњи покушаји да СПЦ буде враћена имовина национализована послије Другог свјетског рата завршавали неуспјешно због опструкције власти у Сарајеву како кантоналних, тако и федералних.

Сарајевски парох Вања Јовановић рекао је да се закон о реституцији наводи као главни проблем сваки пут када се покрене питање враћања имовине СПЦ.

- Овај одговор био би прихватљив када би се ситуација у којој се ми налазимо односила и на све остале. Дакле, имовина је у "доброј вољи" враћена другима, али не и СПЦ - рекао је Јовановић за "Политику".

Ријеч је о некретнинама које се углавном налазе у центру Сарајева, а међу којима су и зграде Богословије из 1882. године, гдје је сада Економски факултет и Кола српских сестара, неколико десетина станова, те земљиште на Маријин двору на којем су изграђене данашње зграде парламента и Савјета министара БиХ, хотел "Холидеј ин", као и спортска дворана "Зетра" на Кошеву.

Протојереј Јовановић каже да се у међувремену комплетна прича о враћању имовине СПЦ у Сарајеву промијенила само утолико што су локалне власти одобриле Цркви да може да користи један од простора који је у њеном власништву, и то под условом да сваког мјесеца плати закупнину.

Прије скоро осам година представници Владе Сарајевског кантона, Федерације БиХ и сарајевске општине Стари град потписали су протокол којим су се обавезали на враћање Богословије. Тај протокол су потписали и високи представник међународне заједнице Валентин Инцко и његов замјеник Рафи Грегоријан.

Лист истиче да протокол није реализован, нити је испуњено обећање које је прије Инцка дао и његов претходник Мирослав Лајчак 2009. године на божићном пријему у Митрополији дабробосанској у Сарајеву.

Лајчак је тада изјавио да се "његови људи озбиљно баве тим питањем" и да су "надомак коначног споразума о овом изузетно важном питању".

"Политика" подсјећа да је Инцко прије непуних осам година тврдио да због симболике и поштења треба вратити зграду Богословије.

- Не узимај што није твоје. ОХР ради на враћању имовине СПЦ. Мени би било драго да се студенти Богословије врате у Сарајево - рекао је Инцко у октобру 2009. године.

Извор: СРНА