latinica  ћирилица
25/06/2017 |  21:39 | Аутор: РТРС

Шпанија: Пожар угрожава драгоцјени резерват

Пожар због којег је на југу Шпаније евакуисано најмање 1.000 особа пријети и националном парку познатом по биоразноврсности и угроженим врстама, саопштиле су данас шпанске власти.
Пожар - Фото: Getty Images
ПожарФото: Getty Images

Ватра се креће ка истоку и стигла је до резервата природе "Донана", који је један од најважнијих уточишта за животиње и налази се на листи Свјетског насљеђа УНЕСКО од 1994. године.

"Ватра је стигла унутар граница резервата и ту су усмјерени наши напори за спречавање даљег пирења", изјавио је званичник из региона Андалузије Хозе Грегорио Фискал Лопез.

У резервату је више од 107.000 хектара земљишта од велике еколошке вриједносто због разних екосистема, укључујући мочваре, дине и шуму.

То је кључна станица за бројне птице селице и разне врсте животиња, укључујући око петине од преосталих 400 иберијских рисова.

Предсједник региона Андалузије Сузана Дијаз рекла је да није било људских жртава у пожару и да нема опасности за становништво јер је око 1.000 људи евакуисано из кампова и кућа недалеко од града Могера на јужној обали Шпаније.

Према њеним ријечима, борбу против ватрене стихије отежава висока температура од 39 степени Целзијуса, сув ваздух и промјена правца вјетра.

Више од 550 ватрогасаца, војника и полицајаца уз подршку 21 специјализоване летјелице учествује у гашењу пожара.

Извор: СРНА