latinica  ћирилица
25/06/2017 |  21:36 ⇒ 21:49 | Аутор: РТРС

У Грачаници завршена ликовна колонија

У Грачаници је вечерас завршена Ликовна колонија на којој је Велизару Крстићу уручена престижна награда "Лонгин" за свеукупно ликовно стваралаштво.
Грачаница: рад "Без наслова" Предрага Лојанице - Фото: СРНА
Грачаница: рад "Без наслова" Предрага ЛојаницеФото: СРНА

Награда "Димитрије Поповић", која се додјељује младом ликовном ствараоцу, припала је Вуку Ђурићу, рођеном у Истоку на Косову и Метохији.

Уредник Ликовне колоније Небојша Јевтић рекао је да је ова колонија, на којој је током непуних 20 година настало више од 300 радова, постала значајан сегмент српске културе на Косову и Метохији.

Према његовим ријечима, извјесно је да је Ликовна колонија у Грачаници постала својеврстан дневник ликовне праксе.

"Сликарска дјела око двије стотине учесника колоније, сљедбеника различитих појава, покрета и идеја у модерној уметности заслужују и чекају дубљу теоријску интерпретацију и анализу", рекао је Јевтић.

У оквиру завршне свечаности отворена је изложба радова насталих на овогодишњој колонији, а међу изложеним радовима пажњу је привукао рад "Без наслова" Предрага Лојанице, који није награђен.

Јевтић је навео да је Лојаница приказом фигуре убијеног српског дјечака јасан контекстуални приступ.

"Његов рад одражава неслободу појединца у неслободном друштву", објаснио рекао је Јевтић.

Лојаница је рекао Срни да је фигура убијеног српског дјечака, на коме су исписана презимена убијених Срба, постала симбол страдања обичних људи.

Према његовим ријечима, тај српски дјечак страдао је на трагичан начин, као што је трагично и то што се не зна судбина несталих и киднапованих људи.

Лојаница је најавио да ће призори са Косова, посебно страдање невиних и недужних уз спаљене И порушене цркве и манастире бити теме његовог будућег стваралаштва.

Извор: СРНА