latinica  ћирилица
25/06/2017 |  16:43 ⇒ 26/06/2017 | 12:13 | Аутор: РТРС

БЛ: Концерт руског Националног академског оркестра народних инструмената "Осипов"

У Културном центру Бански двор почео је концерт руског Националног академског оркестра народних инструмената "Осипов".
Руски оркестар у НСРС - Фото: РТРС
Руски оркестар у НСРСФото: РТРС

У њиховим наступима уживала је не само руска, већ и публика у Америци, Аустралији, Канади, Јапану и широм Европе. Ту прилику вечерас ће имати и Бањалучани. Сматрају их најбољим руским орекстром и кажу да су амбасадори руске културе. Прије концерта, данас су били гости у Народној скупштини.

Представљен им је рад највишег законодавног тијела Српске, у којем нису заборавили да се Руска Федерација искрено залаже за очување Дејтонског мировног споразума, што је за Српску изузетно важно.

- Вечерас ће бити част за бањалучку публику да чује ове више пута награђоване умјетнике који су са братским погледом на Републику Српску дошли да обогате културну сцену у Бањалуци - рекао је генерални секретар НСРС Марко Аћић.

Генерални секретар Скупштине гостима је поклонио "Змијањски вез" који је увршт ено на Унескову листу свјетских културних добара. Срби и Руси су братски народи, поручио је диригент оркестра Владимир Андропов. Гдје год наступали, истиче, увијек представљају Русију.

- Овај оркестар с правом се сматра најбољим у Русији и он и јесте застава Русије - истакао је диригент оркестра Владимир Андропов.

Домаћин концерта је Градски тамбурашки оркестар Бања Лука, који је проглашен за најбољи оркестар на управо завршеном Свјетском фестивалу "Тамбурица фест" у Новом Саду.

 - Користим ову прилику па се похвалим да је Бањалука која претендује своју номинацију за Европску престоницу културе ускоро да заокружи добила још једно злато у овој области. Сигуран сам да ће они који спремају ту апликацију знати то да искористе - изјавио је предсједник Градског тамбурашког оркестра Бањалука Споменко Гузијан.

Бањалучким тамбурашима честитао је предсједник парламента Недељко Чубриловић.