latinica  ћирилица
25/06/2017 |  15:58 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

У Корају код Лопара живи око 1.500 бошњачких повратника - главно занимање пољопривреда (ВИДЕО)

У Корају код Лопара живи око 1.500 становника бошњачке националности. Прије 15-ак година вратили су се на своја имања.
Корај - пољопривреда - Фото: РТРС
Корај - пољопривредаФото: РТРС

Баве се пољопривредом, највише воћарством. Имају обезбијеђен откуп. Шљиве и јагоде извозе у ЕУ. Ових дана у току је берба крушке и кајсије.

Падине Мајевице изузетно су погодне за воћарску производњу, и то успјешно користе мјештани Кораја. Највише узгајају шљиве, кајсије, крушке, трешње, а посљедњих година и јагоде. 

- Јагода са ових простора иде у иностранство, постигли смо стандарде, сертификате Глобал–гап , добар дио јагоде иде на домаће тржиште. Ове године радимо и са супермаркетима - рекао је Алија Халилоловић из Агрокораја.

На плантажама у Корају има око 300 хиљада стабала шљиве, крушке, трешње и кајсије, а намјеравају да тај број повећају на милион. Шљива је најисплативија. Сав род извезу, углавном у Њемачку.

- Нема проблема за пласман,иде за извоз све и за сушење. Имају два тунела који суше по новим стандардима. Није задимљена већ здрава, нема дима на себи - изјавио је Рагиб Хашић.

Два откупна мјеста преузимају комплетан род. Прошле године извезли су око 1000 т воћа. Велику помоћ да стану на ноге остварили су кроз бројне пројекте.

- Пројекти су откупна станица воћа, хладњаче, машине за прераду, а имамо и Удружење грађана Корај које је при мјесној заједници, и с њим покушавамо нека културолошка дешавања да одржимо - нагласио је предсједник МЗ Корај Ведад Алагић.

У селу је мало младих. Напуштају ове просторе у потрази за послом и бољим животом, али охрабрује чињеница да има и оних који су схватили да могу сасвим добро да живе од рада на властитом имању.

- Породица ми је на окупу  супруга, дјеца, мајка. У својој сам кући, нисам подстанар. То ми је најбитније - каже Нермин Адемовић.

Један од највећих проблема становништа је вода за пиће. Водовод нема довољно капацитета, па чим стигну љетње суше, уводе се рестрикције у испоруци.