latinica  ћирилица
25/06/2017 |  15:37 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Смањени приходи од хидро-акумулација довели у питање билећки буџет (ВИДЕО)

Неусвојен буџет за ову годину и нередовно пуњење, уз велики број имена на платном списку, довели су у питање исплате плата из општинске касе у Билећи.
Билећа - Фото: РТРС
БилећаФото: РТРС

Минус је око три милиона, а због неизмирених пореских обавеза, рачун је почетком јуна био у блокади. Замало је, због неисплаћених плата, избјегнут штрајк запослених.

Нижим буџетским корисницима мартовске плате исплаћене су на инсистирање синдикалаца. Са локалном управом утврдили су договор да априлске зараде буду до краја овог мјесеца. Новца може бити, кажу, али уз рационално трошење. 

- Штедити на више начина, од потрошње струје, воде, телефона, возила, репрезентације - истакао је предсједник Синдикалне организације општинске управе Милорад Војновић.

Штрајк, као крајња опције, и даље није искључен. У Дјечијем вртићу, гдје је новац из буџета основа прихода, често одлазе до локалне управе по дозволу за набавку намирница, како дјеца не би трпјела. 

- Уплаћују с времена на вријеме, мимо оног редовног, уз кашњење добављачима и добављачи трпе - рекао је директор ЈУ Дјечији вртић Васо Радовановић.

Дуговања према добављачима уобичајена су и у другим установама. Негодовања има, а могућа рјешења виде кроз смањење броја запослених у управи и нижим буџетским корисницима, којих је око триста, и умањење зарада.

- Долази до незадовољства запослених, бројни имају кредите, труднице не могу код љекара, неовјерене књижице - изјавио је директор Туристичке организације Никола Бајовић.

У општинској управи тврде да је основни проблем настао због смањених прихода из накнада за хидроакумулације, које чине нешто мање од половине буџета. Одбацују могућност потпуне блокаде рада.

- Не може горе бити, умјесто милион и по од хидроакумулација, добили смо неколике стотине хиљада. Не може горе него што је задњих пет-шест мјесеци - каже начелник општине Билећа Миљан Алексић.

Читав проблем намјеравају да ријеше кредитним задужењем. Алексић каже да је годишње оптерећење око осам одсто у односу на буџет.

- Два милиона би било довољно да покријемо све трошкове - додао је Алексић.

Да би општина функционисала, одлуку треба да донесу одборници, у четвртак, на сједници локалне скупштине. Тада ће се изјашњавати и о буџету за ову годину. Уједно, то би могла да буде потврда хоће ли опстати садашњи сазив.