latinica  ћирилица
25/06/2017 |  12:44 ⇒ 14:18 | Аутор: РТРС

Национални руски оркестар посјетио НСРС

Чланови Националног академског оркестра народних инструмената Руске Федерације "Н.П. Осипов" посјетили су данас Народну скупштину Републике Српске гдје су се упознали са радом ове институције.
Национални руски оркестар посјетио НСРС - Фото: РТРС
Национални руски оркестар посјетио НСРСФото: РТРС

Госте је поздравио генерални секретар Народне скупштине Марко Аћић који је истакао да је Народна скупштина поносна на међународну сарадњу, између осталог и са Руском Федерацијом, са којом Српска посредством Представништва у Москви ради на унапређењу сарадње у многим областима, попут привреде и културе.

Аћић је указао да се представници Русије на међународном плану искрено залажу на очувању дејтонског мировног споразума, што је за Српску од изузетног значаја.

Диригент оркестра Владимир Андропов рекао је да су Срби и Руси братски народи и изразио задовољство што имају прилику да посјете Српску, Бањалуку, али и Народну скупштину.

Он вјерује да ће на вечерашњем концерту у Бањалуци овај оркестар бити добро прихваћен од публике, као што су били прихваћени широм свијета гдје су наступали.

Директор Градског тамбурашког оргестра Споменко Гузијан рекао је да је посјета руског оркестра реализована захваљујући подршци Свјетске тамбурашке организације, те се похвалио освајањем прве награде на Међународном фестивалу у Новом Саду.

У име Народне скупштине, Аћић је гостима поклонио "Змијањски вез" који је увршћен на репрезентативну Унескову листу нематеријалног културног насљеђа и тако постао свјетско добро, јер садржи снажну симболику која се преноси генерацијама, те промовише креативност, друштвену једнакост и разноликост.

Извор: СРНА