latinica  ћирилица
25/06/2017 |  11:07 ⇒ 11:16 | Аутор: РТРС

Хрватска обиљежава 26 година

Хрватска данас обиљежава Дан државности обиљежавајући 26 година од проглашења независности и суверености.
Хрватска (Фото: Flickr/James Stringer) -
Хрватска (Фото: Flickr/James Stringer)

Хрватски сабор је 25. јуна 1991. године донио одлуку о покретању поступка раздруживања од осталих република тадашње СФРЈ, односно одлуку о суверености и самосталности те земље.

Супротно важећем Уставу Југославије, Хрватска је једнострано објавила независност од југословенске федерације. Показало се да је то значило увод у грађански рат, за шта огромну одговорност, због прећутног повлађивања сецесионистичким тежњама, сносе водеће западне земље, у првом реду САД и Њемачка.

Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић честитала је Дан државности хрватским држављанима и поручила да је задатак Хрватске да изгради модерно и напредно друштво у којем ће, како је рекла, свако имати сигурну будућност и моћи остварити своје тежње и потенцијале.

Премијер Андреј Пленковић је у честитки навео да "захтјевни пут Хрватске ка самосталности, жртве и ангажман цијелог хрватског народа обавезују на истрајност у изградњи савременог демократског друштва".

Честитку је упутио и предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић који је поручио да хрватско друштво не смије остати заробљено у прошлости већ се мора окренути садашњости и будућности, да искаже одлучност, храброст, заједништво и солидарност, чиме ће допринијети даљем напретку државе.

Од 1. априла 2009. године Хрватска је пуноправни члан НАТО, а од 1. јула 2013. и чланица Европске уније.

Извор: СРНА