latinica  ћирилица
25/06/2017 |  09:38 | Аутор: РТРС

Врховац: Далеко више лажних инвалида у Српској

Предсједник Предсједништва Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац изјавио је да је број људи који су на основу лажне медицинске документације дошли до инвалидских пензија далеко већи од броја оних које је открио Фонд за пензијско и инвалидско осигурање.
Драган Врховац -
Драган Врховац

Врховац је рекао да су ове акције Фонда ПИО похвалне, али да нису задовољни начином и динамиком откривања лажних инвалида.

Он сматра да у откривање лажних инвалида треба укључити све надлежне институције у Српској.

Врховац је додао да је у вези са сузбијањем и откривањем лажних инвалидских пензија раније формирана радна група која је законски требало да регулише ову област.

"То никада није заживјело, иако смо неколико пута тражили да се рашчисти, изврши ревизија и праведно преконтролише сва постојећа документација. Тражили смо да по закону одговарају и они који су спорне инвалиднине дијелили и давали", рекао је Врховац.

Он је упозорио и да Савез није задовољан чињеницом да је Фонд ПИО до максимума пооштрио услове одласка у инвалидску пензију.

"Има случајева гдје ратни војни инвалид, који је неспособан за било какав рад и активности, прикупи сву документацију, а комисија га одбије и прогласи радно способним", истакао је Врховац.

Он је додао да је сада тешко доћи и до инвалидске пензије по основу повреда на раду.

"Жали нам се доста људи који су прошли првостепену комисију, па су одбијени на другостепеној, након које их упућују на управне и судске спорове. Пошто људи знају да их не би добили на суду, одустају од поступка", објаснио је Врховац.

У оквиру акције "Стоп преварама, до пензије поштено" Фонд ПИО је недавно открио шест лица која су преваром, употребљавајући лажну медицинску документацију, користила право на инвалидску пензију, при чему су оштетили Фонд за 215.159 КМ.

Ријеч је о лицима из Берковића, Билеће, Требиња и Љубиња, која су приликом подношења захтјева за остваривање права на инвалидску пензију приложила фалсификовану медицинску документацију од Регионалног медицинског центра "Др Сафет Мујић" из Мостара и Војномедицинске академије Београд.

Фонд ПИО је у посљедње двије године открио стотине оваквих случајева, а највећи број превара догодио се од 2006. до 2009. године, када је годишње остваривано више од 4.000 инвалидских пензија, а у структури свих права ова група је чинила и до 25 одсто.

Извор: СРНА