latinica  ћирилица
25/06/2017 |  09:03 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

Откривено спомен-обиљежје погинулим борцима

У засеоку Мишићи у Скугрићу код Модриче откривено је и освештано спомен-обиљежје подигнуто на мјесту сусрета бораца Првог крајишког и Источнобосанског корпуса у операцији "Корирор 1992".
Модрича - Спомен-обиљежје - Фото: СРНА
Модрича - Спомен-обиљежјеФото: СРНА

Спомен-обиљежје, које је подигнуто на иницијативу Мјесне борачке организације Скугрић, уз подршку Општинске борачке организације и општине Модрича, открили су синоћ начелник Модриче Младен Крекић и дијете погинулог борца из Скугрића Младен Никић.

Вијенце на спомен-обиљежје у присуству великог броја мјештана Скугрића, бивших бораца са простора Модриче и Шамца, положили су представници општинских борачких организација Модриче и Шамца и Градске борачке организације Приједор.

Ратни командант тадашњег одреда "Толиса" Милорад Станковић из Скугрића, учесник акције "Коридор 92", рекао је да је 26. јуна 1992. године око 16.00 часова, на линији Живково Поље-Филомена-ријечица Толиса дошло до сусрета бораца Првог крајишког корпуса са борцима специјалног батаљона Друге посавске бригаде Источнобосанског корпуса.

"Живјели смо у изолацији и операција `Коридор` до њеног завршетка била је нада да ће се овај дио Посавине и западни дио Републике Српске спојити са матицом Србијом", рекао је Станковић.

Он је истакао да је слободан пут до Србије била једина могућност за снабдијевање храном и лијековима, што је значило останак и опстанак на овом простору.

Милан Николић из Обудовца, члан тадашњег специјалног батаљона Друге посавске бригаде, навео је да никада неће заборавити тренутак сусрета са борцима из до тада одвојеног дијела Републике Српске.

"То су тренуци који се не заборављају. Када смо се приближили, да би смо били сигурни једни друге смо питали за крсне славе, мјеста одакле долазимо, и на тај начин смо остварили до тада непостојећу комуникацију", прича Никић.

Он је нагласио да је радост због ослобођења пута према Србији била велика, а прекид изолације, у којој је било више од 1,5 милиона Срба из западаних српских земаља, окарактерисан је као спас од новог геноцида.

Помоћник команданта 43. Приједорске бригаде Чедо Шиповац рекао је да је пробој коридора била борба за опстанак.

"Мјесто на коме су се спојиле јединице и пробијен коридор треба да буде мјесто сјећања на операцију, али и мјесто на коме се морамо сјећати жртава - бораца који су дали животе за `пут живота`, а посебно 12 бањалучких беба, чија је смрт била директан повод за почетак пробоја из обруча", рекао је Шиповац.

Предсједник Општинске борачке организације Модрича Милутнин Врачевић изјавио је Срни да ће данас од спомен-обиљежја у Скугрићу до Дуге Њиве, мјеста одакле је командовано операцијом "Коридор 92", бити одржан марш чија стаза од 12 километара симболизује 12 бањалучких беба.

Извор: СРНА