latinica  ћирилица
24/06/2017 |  21:19 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Позив за помоћ угрожених српских домаћина из Спонца и Велике Брајине код Медвеђе

Мјештани села Спонце и Велика Брајина на подручју општине Медвеђа, на административној граници са Косовом и Метохијом, затражили су помоћ од Војске и полиције Србије и припадника КФОР-а због учесталих напада Албанаца на њихова домаћинства.
Косово (Фото: maps.google.ba) -
Косово (Фото: maps.google.ba)

Мјештанин Спонца, који је желио да остане анониман из безбједносних разлога, рекао је Срни да су прије десетак дана у току ноћи двојица лопова покушала да обију кућу Драгана Сарића.

Према његовим ријечима, након што су чули Сарићев глас, запријетили су му на лошем српском језику да у кући не смије чекати зору, а послије сат-два су дошли и испалили неколико хитаца кроз улазна врата.

Сарић је остао неповријеђен, а српска полиција је сутрадан констатовала да је на кућу извршен оружани напад.

Недавно су, такође, послије пола ноћи непозната лица напала старца Мила Булатовића у Спонцу, коме су разбили прозоре и запријетили да "главу неће носити на раменима" уколико у року од десет дана не напусти кућу.

Мјештанин Спонца наводи да је лопови долазе из сусједних албанских села и да "границу" између Космета и Србије прелазе без страха, јер се Војска и полиција Србије повукла са административне линије дубље на подручје Спонаца.

Он је додао да су албански лопови посјекли више стотина хектара шуме у власништву Срба, да несметано напасају стоку по српским ливадама и пашњацима у рејону одговорности српске Војске и полиције.

Овај мјештанин је навео да је административна линија у рејону села Велика Брајина и Спонце потпуно незаштићена, да су преостала домаћинства која су удаљена стотињак метара од границе препуштена на милост и немилост криминалцима и лоповима.

Мјештани ова два села су у позиву за помоћ навели да патроле Војске и полиције Србије с времена на вријеме прођу уз административну линију али да одмах по њиховом одласку Албанци настављају да сијеку шуму и напасају стоку у њиховим атарима, те да се не устручавају ни од оружаних напада и пријетњи смрћу.

Они упозоравају да је на цијелом подручју од админстративног прелаза Мутовида, на путу Приштина-Лесковац, до села Медрговац, удаљеног више од тридесетак километара уз административну линију према Куршумлији, остало двадесетак стараца од близу 500 становника колико их је до 1999. године живјело на овом подручју.

Извор: СРНА