latinica  ћирилица
24/06/2017 |  18:40 | Аутор: РТРС

Предсједништво Савеза подржало захтјеве ратних војних инвалида

Предсједник Предсједништва Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац изјавио је да су на данашњој сједници у Новом Граду подржани сви захтјеви које су ратни војни инвалиди упутили надлежним министарствима и институцијама.
Драган Врховац -
Драган Врховац

Врховац је рекао да су представници Савеза на састанку са министром правде Републике Српске Антоном Каспиовиће и министром рада и борачко-инвалидске заштите Миленком Савановићем затражили да се свим ратним војним инвалидима омогући подношење захтјева за надокнаду нематеријане ратне штете.

Он је навео да су тражили рјешење предмета који чекају у Правобранилаштву, а да за завршене случајеве, у којима је постигнутио вансудско поравнање, ратни војни инвалиди имају приоритет у исплати, те да не чекају емисију обвезница, јер већину тих средстава користе за лијечење.

Врховац је истакао да Савез ратних војних инвалида подржава да се исплаћују средстава за набавку ортопедских помагала, али само ако ће се таква пракса примијењивати за сва медицинска средства.

"Ратни војни инвалиди користе шест врста медицинских средстава међу којима и ортопедска помагала. Савез ратних војних инвалида сматра да, уколико се издвајају средства за ову намјену, онда то треба да буде за сва медицинска средства, јер у супротном сви инвалиди неће имати равноправан положај", навео је Врховац.

Према његовим ријечима, надлежним министарствима упућен је захтјев да ратни војни инвалиди имају могућност да користе продужену бањску рехабилитацију по препоруци љекара, а да цијели износ трошкова плаћа Фонд здравственог осигурања, као и да ратни војни инвалиди за које нема адекватне рехабилитације у бањама у Српској буду упућени у одговарајуће бање у Србији.

Врховац је навео да је од ресорног министарства затражено и да ратни војни инвалиди не чекају мјесецима на специјалистичке прегледе већ да имају приоритет, као и предност приликом тражења медицинских услуга у здравственим установама.

"Као добар примјер навели смо Клинички центар Бањалука гдје је то веома добро ријешено и гдје ратни војни инвалид без ноге или руке не мора на ходнику да се понижава и тражи да буде прегледан прије других пацијената", истакао је Врховац.

Предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драгомир Јанчић каже да су на данашњој сједници чланови Предсједништва подржали приједлоге којима се жели унаприједити положај ратних војних инвалида, јер они то заслужују.

Извор: СРНА