latinica  ћирилица
24/06/2017 |  17:51 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Предсједник Србије и данас наставио серију састанака са званичницима (ВИДЕО)

Александар Вучић и данас је наставио серију састанака са регионалним и свјетским званичницима.
Вучић - састанци - Фото: РТВ Слобомир
Вучић - састанциФото: РТВ Слобомир

Мир, регион и економска сарадња – кључне су ријечи предсједника Србије. Са замјеником помоћника државног секретара САД, Хојтом Јием, овај пут, каже, није разговарао о руском хуманитарном центру у Нишу, али су договорени детаљи Вучићеве посјете Вашингтону 17.јула.

- Прошли смо буквално кроз све теме – од односа Београд-Приштина, анализе односа на простору бивше Југославије, улоге Србије у свему. Желио сам да смањим улогу Србије, фокусирао сам се на наша питања и на наше билатералне односе, али смо размијенили мишљења о стању и на другим територијама - истакао је предсједник Србије Александар Вучић.

За изасланика њемачке владе, Герхарда Шредера, Србија и Вучић су "Сидро стабилности" у "тешком" региону.

- Мислим да је веома важно јачање веза међу лидерима региона. Сматрам да је Србија стуб стабилности у региону и мислим да регион, јачањем веза и свим што је до сада урађено показује да иде напријед - нагласио је специјални изасланик Њемачке Герхард Шредер.

За македонског предсједника Ђорђа Иванова важно је јачање трговинске размјене и економских веза. Вучићу је стигла и честитка премијера Македоније, Зорана Заева. НАТО интеграције биле су неизоставне у разговору с предсједником Црне Горе, Филипом Вујановићем.

 - Ми морамо, у оквиру пријатељских односа, да доживљавамо наше разлике у безбједносној структури. Разумемо неутралност Србије, доживљавајући то као питање суверенитета и потреба Србије - изјавио је предсједник Црне Горе Филип Вујановић.

Новоизабрани предсједник Србије, имао је састанак и с предсједником турског Парламента. За два дана разговарао је са 21-ом делегацијом.