latinica  ћирилица
24/06/2017 |  16:56 ⇒ 25/06/2017 | 09:11 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Правилник СМ БиХ о индустријској безбједности неуставан (ВИДЕО)

Влада Српске захтијева да Савјет министара ван снаге стави спорни Правилник о индустријској безбједности, јер је, тврде ријеч о преносу надлежности у области послова безбјесности на ниво БиХ.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

Драган Мектић, први човјек бх. Министарства, на чији је приједлог Правилник усвојен, тврди да је ова област у искључивој надлежности Савјета министара. Оно што брине привреднике, јесу могући нови намети привреди.

Иако у саопштењу након сједнице Савјета министара није наведено да је приједлог Правилника о индустријској безбједности усвојен, па чак и разматран, медијима је из службе за информисање Савјета министара потврђено да је приједлог усвојен. Министар индустрије Српске, Петар Ђокић тврди да је такав приједлог неуставан, тражећи да буде стављен ван снаге и враћен на усаглашавање са ентитетским институцијама.

- Тај правилник је неуставан и са становишта Устава БиХ и устава Републике Српске, јер преноси надлежности у области послова безбједности на ниво БиХ, што није њена надлежност - додао је Ђокић.

Међутим, Мектић каже да је правилник донесен како би домаће компаније могле да се сертификују, добију безбједносну дозволу и учествују на тендерима за повјерљиве пројекте. Тврди да га закључак Владе Републике  Српске, која је тражила повлачење приједлога са дневног реда, не обавезује, да је противзаконит и супротан интерсима домаћих фирми.

- Они се петљају у послове за које нису надлежни, а имају много других проблема које не рјешавају. Ништа они нису тражили да се врати да се усагласи. Све што је била примједба њихова је уважено, једино није уважено да се врати у надлежност ентитета, јер то не враћа Министарство безбједности БиХ - рекао је  министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Није спорно да је Закон о заштити тајних података у надлежности Савјета министара, нити да је Правилник о индустријској безбједности подзаконски акт тог закона, али ријеч је о једном од закона који су наметнути од стране високог представника, а издавање индустријских безбједносних дозвола је дискреционо право Министарства безбједности, каже Срђан Рајчевић, директор Агенције за информационо друштво Републике Српске. Додаје, међутим, да забрињава пракса да се овакви закони и подзаконски акти доносе без сагласаности релевантних институција из Српске. 

- То један врло осјетљив безбједносни сектор и мислим да прије давања свих сагласности Владе Српске, ниједан законски и подзаконски акт не би требало да се усваја у Савјету министара, а поготово послије да уђе у парламентарну процедуру - истакао је Рајчевић.

Осим што је донесен без сагласности Владе, овај правилник би предузећима у Српској могао да створи и нове финансијске намете, јер прописује обавезу запошљавања нових ИТ стручњака за фирме које желе сертификате.

- Са аспекта пословне заједнице апсолутно су неприхватљива било каква нова оптерећења. Ми смо наравно свјесни да је потребно обезбједити безбједност и сигурност, али то се може и на неки други начин, а не оваквим наметањем запошљавања - изјавила је директорица Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић.

Након свега, остаје нејасно чији је интерес заштитио министар Мектић, јер су Правилник и пословна заједница, и Влада Српске и стручна јавност осудили. И не само да нису усвојене примједбе из Републике Српске, него је овакав правилник предложио управо један од српских министара.