latinica  ћирилица
24/06/2017 |  15:35 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Загрљаји, пољупци и сузе - породице из Српске испратиле дјецу на Космета (ВИДЕО)

Након седмодневног боравка у Српској, 650 малишана из свих српских општина са Косова и Метохије стигло је у Косовску Митровицу.
Дјеца са Косова и Метохије - Фото: РТРС
Дјеца са Косова и МетохијеФото: РТРС

Ово је шеста година да дио љетног распуста проводе код вршњака у Српској. Пројектом "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", који ће бити настављен, Српска је до сада угостила двије и по хиљаде малишана с Космета.

Домаћини су им отворили врата својих домова. А душе су се обострано и спонтано отварале. Седам дана прошло је брзо. И било премало за дружење. А превише да се почну истинска пријатељства. Емоције, искрене дјечије, на растанку нису скривали ни домаћини, ни њихови мали гости. Чврсти загрљаји, пољупци и сузе. И сваки минут драгоцјен, прије него што су пут јужних српских енклава на Космету, кренули аутобуси из Пала, Бијељине, Требиња, Шамца. Исте утиске носе Марија из Брезовице, Михајло из Косовске Камнеице, Марина из Липљана.

Мени је било веома лијепо у Палама и жељела би да они дођу код нас и кад би још мало остали и то желим - рекла је Марија.

- Био сам у Модричи и веома лијепо смо се провели, парк, базен, прошли смо скоро цијелу Модричу - додао је Михајло.

- Једва сам чекала да дођем. Сад сам мало тужна зато што одлазим, али једва чекам да опет дођем - истакла је Марина.

Они старији из два српска региона са двије стране Дрине, свјесни шта значи живот у страху и борба за истинску слободу. Домаћини су то искусили раније, гости нажалост и данас! И једнима и другима Косово и Метохија није само територија. Већ заједнички понос! И бол истовремено! И стога седмодневно пријатељство данас неће бити прекинуто.

- Дочекани смо раширених руку, осјетили смо да смо драги, сродили смо се међусобно, ми са нашим колегама, дјеца са дјецом - нагласио је директор основне школе "Шарски одред" из Штрпца Чедомир Николић.

- Они су изразили жељу да се ово дружење настави и чак је покрнеута иницијатива о братимљењу - додао је начелник општине Пале Бошко Југовић.

И организатори овог пројекта хуманости, и они који су пројекат помогли, обећали су – неће стати! Сународнике који се за основна људска права, боре већ двије деценије, помагаће и подршку пружати и даље.
Милорад Арлов.

- Желимо им да чувају Косово и Метохију, да чувају успомене на Републику Српску, да живе срећно на нашем Космету - нагласио је предсједник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорад Арлов.

- Надам се да је успостављено једно трајно пријатељство. Сигуран сам да треба наставити и пројекат његовати - истакао је министар просвјете и културе Републике Српске

Већ сљедећег љета, Српска ће поново отворити врата драгим гостима - малишанима из социјално угроженијих породица са цијелог Космета.