latinica  ћирилица
24/06/2017 |  15:17 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Трактор из приватне радионице - сије, сади, коси и мало троши (ВИДЕО)

Иако нису сертификовани, многи домаћини за своју породицу производе органску храну, а неки су у стању да напараве и пољопривредну машину.
Зоран Чергић - Фото: РТРС
Зоран ЧергићФото: РТРС

Зоран Чергић у селу Елезагићи, у Лијевчe пољу, сам је саставио трактор! Годинама ради, не троши пуно, додатна улагања нису потребна. Овом метало-стругару у томе је помогло искуство које је стекао у Србији, гдје је имао прилику да ради са стручњацима ИМТ-а, једне од најпознатијих фабрика у бившој земљи.

Ако ти нешто треба, ти купи. А ако не можеш да купиш, ти направи. Овако би, отприлике, гласио слоган којим се Зоран Чергић, хтио, не хтио, води кроз живот. 

Своје знање механике искористио је кад му је највише требало.И назвао га Стодјел. На почетку је имао само мотор старог аустријско – њемачког тракотра са три клипа и 45 коњских снага.

- За оспособљавање је требало много новца , да се наруче дијелови. Ја нисам имао пара и онда сам се одлучио за нешто друго, да се снађем, да се оспособи да крене у рад - истакао је Чергић.

Сије, сади, коси, култивише, реже дрва. Мале је снаге за веће послове али зато мало и троши.

- Није за неких великих послова, што се тиче пољопривреде, али за оно што ја сад радим је екстра - додао је он.

Велику подршку тада имао је од покојне супруге. Вјеровала је и кад нико други није, када су многи говорили да је луд и да све то скупа треба да одвезе и прода у старо гвожђе. 

- Е, сад, то већ он функционише 17 година, ниједан шараф није попустио, камоли се одврнуо! И надам се да ћемо још дуго да другујемо - рекао је Ченгић.