latinica  ћирилица
24/06/2017 |  15:02 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Ђокић: Приједлог Правилника о индустријској безбједности ставити ван снаге

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да Влада Српске захтијева да Приједлог правилника о индустријској безбједности, ако га је усвојио Савјет министара БиХ, буде стављен ван снаге и враћен на усаглашавање са Републиком Српском и Федерацијом БиХ /ФБИХ/.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је рекао је да је тај приједлог правилника, ако је усвојен, неуставан, јер преноси надлежности у области послова безбједности на ниво БиХ, што није њена надлежност.

"Ми смо у Влади Републике Српске изненађени да је такав правилник могао доћи на разматрање у Савјет министара БиХ, а да се нису уважиле примједбе које је дала Република Српска", рекао је Ђокић новинарима у Билећи.

Он је напоменуо да су из Министарства индустрије, енергетике и рударства у септембру 2015. године дали веома јасне примједбе на преднацрт тадашњег правилника, сматрајући да ће то бити довољно да се обрати пажња.

Ђокић је упозорио да тај правилник знатно оштећује бројна предузећа у Републици Српској, да им ствара нове велике финансијске обавезе и уводи нову праксу која до сада није постојала.

Према његовим ријечима, у том случају развлашћују се органи Републике Српске, а дају овлаштења БиХ што ни у једном акту и уставу није тако дефинисано.

Он је изразио увјерење да Приједлог правилника, посебно у материјалном смислу, погађа и Републику Српску и ФБиХ.

Ђокић је рекао да треба утврдити да ли је Приједлог правилника о индустријској безбједности усвојен или није, али да у Влади Српске имају информацију да је усвојен.

Савјет министара БиХ усвојио је Приједлог правилника о индустријској безбједности, потврдила је јуче Срни руководилац Службе за информисање Савјета министара БиХ Мирјана Мицевска.

"То је прошло", кратко је одговорила Мицевска на питање Срне да ли је 22. јуна Савјет министара расправљао о Приједлогу правилника о индустријској безбједности.

У саопштењу са те сједнице Савјета министара није наведено да је разматран овај приједлог правилника, нити да је усвојен.

Влада Републике Српске затражила је од Савјета министара БиХ да повуче са дневног реда Приједлог правилника о индустријској безбједности до усаглашавања ставова свих релевантних институција у БиХ.

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић тврди да Влада Републике Српске нема ништа са Правилником о индустријској безбједности, јер је то, како каже, искључива надлежност Савјета министара.

Извор: СРНА