latinica  ћирилица
24/06/2017 |  13:10 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Одлука Осла изазваће погоршање односа

Одлука Норвешке да прошири присуство америчке морнаричке пјешадије на својој територији довешће до погоршања односа са сусједном Русијом, саопштено је данас из руске Амбасаде у Ослу.
Војска САД (Фото: Wikimedia Commons) -
Војска САД (Фото: Wikimedia Commons)

Средином седмице норвешка Влада је саопштила да ће око 330 америчких маринаца бити стационирано у тој земљи до 2018. године чиме је удвостручен период који је претходно био предвиђен да буде пробни на годину дана.

У јануару прошле године маринци су стигли у Норвешку како би вјежбали у зимским условима и да учествују у заједничким маневрима.

"Сматрамо да овај корак није у складу са политиком Норвешке да у мирнодопским условима нема стране војне базе на својој територији. Тиме Норвешка постаје потпуно непредвидив партнер, што може такође довести до ескалације тензија и дестабилизације ситуације на сјеверу Европе", наводи се у саопштењу руске Амбасаде.

Норвешка умањује значај распоређења маринаца, наводећи да је у питању обука и негирају да је њихово распоређење усмјерено против Русије. Амерички војници стационирани су на око 1.500 километара од границе са Русијом.

Извор: СРНА