latinica  ћирилица
24/06/2017 |  12:43 | Аутор: РТРС

Испраћена дјеца са Косова и Метохије

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић са предсједником бањалучког Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорадом Арловом и руководством општине данас је испратио 500 од укупно 650 дјеце и наставника са Косова и Метохије који су боравили у седмодневној посјети Републици Српској.
Нови Град - Испраћај дјеце са Косова и Метохије - Фото: СРНА
Нови Град - Испраћај дјеце са Косова и МетохијеФото: СРНА

Малешевић је рекао да је протекла седмица прошла брзо и да се нада да су дјеца која су боравила у Српској могла да упознају бар дио онога што су планирали.

"Били су у Градини, на Кастелу, Козари, примили смо их у згради Владе, али и код својих другара у локалним заједницама који су им отворили широм своја врата и прихватили их као рођене. Вјерујем да је јутрос било пуно суза", каже Малешевић.

Он се нада да је успостављено трајно пријатељство дјеце са Космета и из Српске, што треба његовати, а овај пројекат наставити, јер ће од њега имати користи дјеца и са Космета и из Српске. 

Арлов је истакао да је завршен шести пројекат посјете дјеце са Космета, и да та дјеца треба да знају да је Српска увијек са њима.

"Ми ћемо и наредних година наставити овај најхуманији пројекат српском народу на Космет. Желимо им да чувају Космет, да чувају успомену на Српску, да буду добри људи и заједно са породицама срећно живе на нашем Космету", рекао је Арлов.

Он је захвалио Влади, ресорном министарству и свима који су учествовали у пројекту, те додао да ће идуће године бити проведен пројекат за социјално најугроженију дјецу са цијелог Космета. Истакао је да су у плану бројна братимљења основних школа Српске са школама на Космету, а то је знак колика је воља да српски народ буде заједно и да једни друге подржавају.

Предсједница Скупштине Шамца Николина Шкрбић истакла је да је јако битно да пријатељства која су створена остану и за убудуће.

"То је суштина свега, ми смо исти народ. Општина Шамац ће увијек подржавати овакву врсту пројеката. Косово је наш понос. Ми подржавамо људе на Космету", каже Шкрбићева.

Дјеца са Космета која су боравила у Бијељини и Палама придружиће се у одласку другарима на Павловића мосту, док ће малишани смјештени у Требињу преко Црне Горе отпутовати на Косово и Метохију.

Извор: СРНА