latinica  ћирилица
24/06/2017 |  12:18 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Фоча- Слијепи и слабовиди очекују већу подршку (ВИДЕО)

Међуопштинска организација слијепих и слабовидих Фоче, Чајнича и Калиновика обиљежава 55 година постојања.
Фоча- Слијепи и слабовиди очекују већу подршку - Фото: РТРС
Фоча- Слијепи и слабовиди очекују већу подршкуФото: РТРС

Подршка члановима у социјализацији, али и лијечењу и школовању и даље је приоритет у раду о чему очекују и већу подршку локалних заједница. Поводом јубилеја уприличено је и књижевно вече.

Бранко Мандић (85) из Калиновика од 1975. године члан је организације. Истиче, да организација има посебно мјесто у друштву и непроцјењив значај за чланове.

Подршка у социјализацији слијепих и слабовидих огледа се у бројним манифестацијама које организују.

Момир Ашоња, предсједник Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево, каже да осим успјешне социјализације, дјелују и путем спортских и културних манифестација.

Да би постигли све програмске циљеве, слијепи и слабовиди Фоче, Чајнича и Калиновика очекују веће разумијевање општина и издвајање из буџета.

Дара Ђајић, предсједница Међуопштинске организације слијепих и слабовидих Фоча, каже да само у Калиновику издвајају из буџета за њихов рад, те да су им додијељена средства из Фоче , док то није случај у Чајничу.

Слијепи и слабовиди сматрају да би требало мијењати и прописе којима би се повећало примање за туђу његу и помоћ другог лица која се у првој категорији исплаћује у износу од 160 марака, док је за другу категорију 80 марака. Земље у окружењу издвајају и више од 400 марака.

Јовица Мијатовић, члан Предсједништва слијепих и слабовидих лица Републике Српске, истиче да они желе да се једног дана приближе остварењу таквих права.

На књижевној вечери поводом јубилеја, читане су пјесме и приче које су посвећене особама с инвалидитетом и као значајним духовним и креативним суграђанима у срединама у којима проводе животни вијек.