latinica  ћирилица
24/06/2017 |  11:53 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Врућине тек слиједе - поштујте савјете! (ВИДЕО)

Жива у термометру широм Српске ових дана прелази 35 степени Целзијусових.
Врућине тек слиједе - Фото: РТРС
Врућине тек слиједеФото: РТРС

Метеоролози најављују да ће бити још топлије, јер нас прави топлотни талас очекује већ наредне седмице. Љекари препоручују да се узима што више течности и да се не излаже сунцу. Из ресорног министарства стигао је и апел послодавцима да због високих температура прерасподијеле радно вријеме и тако заштите раднике.

Високе температуре грађанима Српске, изгледа, не сметају. Оне које смо затекли на улицама, кажу да слушају савјете љекара како би се заштитили. Многи знају добар рецепт како "преживјети" вреле дане.

Неки Бањалучани кажу да је лакше уз ријеку, па су заклон од врелине потражили уз Врбас.

Због врућина су највећем ризику по здравље изложени радници на отвореном. У ресорном министарству апелују на послодавце да заштите раднике.

"Позивамо послодавце да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље својих радника. Неоспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације и могућности повређивања радника"; наведено је у саопштењу ресорног министарства.

Због високих температура, повећан је и број грађана који траже медицинску помоћ. Међутим, љекари кажу да грађани у већини случајева поштују савјете када је ријеч о излагању повишеним температурама.