latinica  ћирилица
24/06/2017 |  10:56 | Аутор: РТРС

Руска публика одушевљена представом Дјечијег позоришта Српске

Представа Дјечијег позоришта Републике Српске "Одисеј - Сан о повратку" одушевила је публику на фестивалу у Санкт Петербургу, гдје су извођењу ове представе присуствовали бројни угледни позоришни ствараоци.
Дјечије позориште - представа за дјецу "Одисеј - сан о повратку" - Фото: СРНА
Дјечије позориште - представа за дјецу "Одисеј - сан о повратку"Фото: СРНА

Декан Позоришне академије у Санкт Петербургу Николај Наумов честитао је ансамблу Дјечијег позоришта Српске на изванредној и очаравајућој представи, оцијенивши да је свевремена јер говори о животној борби човјека и љубави, која му даје снагу да савлада и наизглед непремостиве препреке.

Позоришни редитељ Марија Серскаја оцијенила је чаробном представу Дјечијег позоришта Српске, чији је ансамбл, како је рекла, показао таленат и професионалност великог свјетског позоришта.

Ансамбл дјечијег позоришта Републике Српске се на позорници Луткарског позоришта бајки у Санкт Петербургу представио јуче, у оквиру 13. Међународног фестивала позоришта лутака и синтезе КУКАРТ, а на програму су биле и представе Државног позоришта Удмуртске Републике "Зивјети" и Московског луткарског позоришта "Молитва за Томасина".

У Дјечијем позоришту Српске рекли су да је ово била изузетна прилика да се стваралаштво и дјело ове културне установе прикаже овако значајној и великој публици, која их је очарала гостопримством, те истакли да им позитивне критике које су добили на овом фестивалу представљају подстрек да још боље раде.

На фестивалу ове године учествује 36 луткарских позоришта и луткарских трупа како из Русије, тако и из Естоније, Италије, Њемачке, Израела, Републике Српске, Велике Британије, Бразила, Пољске, Србије, Бугарске, Бјелорусије и Словачке.

Међународни фестивал позоришта лутака и синтезе КУКАРТ је бијеналног карактера и представља највећи и најзначајнији луткарски форум којем не може парирати ниједан други на руској умјетничкој сцени.

Фестивал се одржава од 1993. године у периоду бијелих ноћи током јуна.

"Одисеј - Сан о повратку" је представа о једном од најљепших митова Грчке, у којем је Одисеј неустрашиви јунак, који након побједе у Троји сања свој сан о повратку, а у ком предвиђа многа искушења која ће му се на његовом морском путу и догодити.

Извор: СРНА