latinica  ћирилица
24/06/2017 |  09:11 | Аутор: РТРС

Бундестаг забринут због могућности да Харадинај постане премијер

Представници свих посланичких група Бундестага осудили су помињање "велике Албаније" и изразили забринутост због могућности да премијер КиМ постане Рамуш Харадинај, чију су идеологију поједини посланици упоредили са неонацистичком.
Берлин - Бундестаг - Фото: РТРС
Берлин - БундестагФото: РТРС

Посланик и члан спољнополитичког одбора Бундестага Гернот Ерлер, који је заступао став да је војно присуство на Косову и Метохији и даље неопходно, рекао је да је Харадинај, чија коалиција је на недавно одржаним изборима у јужној покрајини Србије однијела побједу, човјек који је под сумњом за ратне злочине.

- Њихов кандидат за шефа владе је Харадинај, човјек под сумњом за ратне злочине који није иза решетака само зато што су свједоци повлачили своја свједочења или су смртно страдали под неразјашњеним околностима - рекао је Ерлер, пишу Вечерње новости.

Ерлер је додао да је друга најјача снага на Космету Самоопредељење чији лидер Аљбин Курти отворено тражи уједињење са Албанијом и прекид преговора са Београдом ако Србија не призна независност самопроглашеног Косова.

Посланик Љевице Севим Дагделан рекла је да њемачке трупе штите творевину на чијем се врху налази човјек који жели да "запали" цијели Балкан.

Бундестаг је продужио мандат Бундесвера на Косову и Метохији на још годину дана, за шта је од присутних 573 посланика 513 било "за".

Извор: СРНА