latinica  ћирилица
24/06/2017 |  08:20 ⇒ 10:40 | Аутор: РТРС

Сјећање на борце Касиндолског батаљона

Код спомен-обиљежја у Касиндолу данас ће бити служен парастос и положено цвијеће за 98 бораца Касиндолског батаљона погинулих у Одбрамбено отаџбинском рату.
И.Сарајево:Касиндолски батаљон Сарајевско-романијског корупа - Фото: СРНА
И.Сарајево:Касиндолски батаљон Сарајевско-романијског корупаФото: СРНА

Овај батаљон дао је 98 жртава, а са борцима Прве и Друге сарајевске бригаде и Оклопне јединице на ратиштима од Олова до Трескавице погинуло је више од 130 припадника Војске Републике Српске.

У оквиру манифестације "Дани касиндолског батаљона", која се организује већ 16 година, протеклих дана одржана су бројна културно-спортска дешавања.

У недјељу, 18. јуна, припадници некадашњег Касиндолског батаљона и Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, њихови потомци и чланови породица, те бројни мјештани Касиндола, окупили су се на кланцу - мјесту гдје су погинули први борци овог батаљона и успостављена прва борбена линија.

Предсједник Мјесне борачке организације Касиндо Слободан Маунага рекао је да се у оквиру манифестације Дани касиндолског батаљона сваке године организује и "Поход на кланац", што представља једну врсту ходочашћа и одавања почасти свим палим борцима Касиндолског батаљона.

- Кланац је прва успостављена борбена линија према Кијеву /насеље поред Трнова/ и мјесто гдје су 10. јула 1992. године пале прве жртве. На кланцу су мучки из засједе запуцале наше комшије и убиле четири наша момка, иако је било говора да су ту заједничке страже, те да рата неће бити - каже Маунага.

Након парастоса погинулим борцима код спомен-обиљежја у Касиндолу, у Дому културе у Касиндолу биће организован пријем за породице погинулих бораца.

Манифестација "Дани касиндолског батаљона" биће затворена сутра, пригодним културно-забавним програмом.

Извор: СРНА