latinica  ћирилица
23/06/2017 |  16:20 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Бањалука најтоплија у Српској, позив послодавцима за прерасподјелу радног времена (ВИДЕО)

Жива у термометру широм Српске данас је прешла 35. подјељак. Топлотни талас метеоролози најављују за наредну седмицу, када ће вјероватно температура прећи 38 степени. Љекари препоручују - узимајте што више течности и клоните се сунца. Министарство рада апеловало је на послодавце да због високих температура прерасподијеле радно вријеме и тако заштите здравље радника.
(Фото: Илустрација) -
(Фото: Илустрација)

Високе температуре грађанима Српске, чини се, за сада не сметају много. Оне које смо затекли на улицама кажу да слушају савјете љекара како би се заштитили.

Највећем ризику по здравље због врућина изложени су радници на отвореном. У ресорном министарству апелују на послодавце да заштите раднике.

"Позивамо послодавце да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље својих радника. Неоспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације и могућности повређивања радника", саопштено је из Министарства рада.

У 14 часова, Бањалука је била најтоплија у Српској са 37 степени. Два степена ниже било је у Бијељини, Добоју и Приједору. Метеоролози кажу, ово је тек увод у високе температуре.

"Највиша температура ће бити сљедеће седмице у сриједу и четвртак када ће у Српској понегдје температура бити изнад 38 степени, док ће у наредном периоду температуре бити између 32 и 38 степени", нагласио је метеоролог РХМЗ РС Игор Ковачић.

Због високих температура више је и грађана који траже медицинску помоћ. Ипак, љекари кажу, с обзиром на повишене температуре, чини се да грађани слушају савјете.

"Препоручила бих грађанима да на овим високим температурама носе лагану памучну одјећу и да уносе најмање двије до три литре течности која се губи због појачаног знојења", истакла је др Косана Станетић, специјалиста опште и породичне медицине.

Према прогнозама метеоролога краткотрајно освјежење доћи ће у недјељу, након чега нас очекују још више температуре од ових данашњих.