latinica  ћирилица
23/06/2017 |  15:03 ⇒ 15:16 | Аутор: РТРС

Николић: Србија мора да има истовјетан однос према Западу и Русији

Предсједник Националног савјета Владе Србије за сарадњу са Русијом и Кином Томислав Николић рекао је да је бесмислено инсистирање западних сила да Србија има један однос према Западу, а други према Русији, те да Србија мора да има истовјетан однос према свима.
Томислав Николић - Фото: РТРС
Томислав НиколићФото: РТРС

Николић је након састанка са замјеником премијера Русије Дмитријем Рогозином изјавио да се то односи и на Хуманитарни центар у Нишу, те да се на Западу говори о лошем утицају Русије на Балкану јер он није исти какав би имао Запад.

- Ако вам је сопствени став мјерило, онда вам ничији други није исправан. Запад ако хоће искреније да сарађује са Србијом, мора да буде много искренији - рекао је Николић за "Спутњик".

Он је навео да је руско-српски хуманитарни центар у Нишу са четири запослена, који су сви пред пензијом, двоје-троје ватрогасних кола и два пса, постао камен спотицања због тога да ли ти људи треба да добију дипломатски статус.

- И као предсједник сам мислио да треба да добију такав статус, али то не зависи од предсједника државе него од Владе - рекао је Николић који је до јуна био предсједник Србије.

Он је подсјетио да је припадницима НАТО-а обезбијеђено да пролазе кроз Србију, да имају дипломатски статус, да их нико не задржава, да носе своје оружје, да не морају да најаве и пријаве кад пролазе кроз Србију.

- Овдје се, као, прави нека вага хоће ли Србија да слуша до краја налоге са Запада или не. Ја мислим да Србија има своје интересе и у њих убрајам руски хуманитарни центар. И Србија цијени то што Русија досад није инсистирала на дипломатском статусу да не би укинула центар - истакао је Николић.

Он је додао да је са Рогозином данас разговарао о будућој сарадњи у свјетлу успостављања Националног савјета Србије за сарадњу са Русијом и Кином, те да га је обавијестио да је кинески предсједник Си Ђинпинг одлучио да својеврсни пандан том органу формира и у Кини.

- Рогозин ми је пренио да је писмо у коме сам предложио и Русији формирање таквог тијела стигло у Москву и да ће, ако не буде у том савјету, директно помагати да развијемо што боље односе - додао је Николић.

Он је навео и да је са Рогозином разговарао и о ситуацији на Балкану и у свијету, те да му је пренио личну жељу да Русија настави да помаже Србији, као и досад.

- Србија, у оваквим околностима у којима је стално на искушењима, тешко да може да нађе прави ослонац осим у Русији, која потом подстиче и друге наше пријатеље да нам помажу. Тако да смо договорили да од сада интензивирамо економску сарадњу да нам други не би говорили како се само грлимо и љубимо, а инвестиције стижу из других земаља - рекао је Николић.

Извор: СРНА

Он је поновио да су односи Србије са Русијом кроз векове пријатељски, а да са другима Србија гради односе поштовања.

"Не мора нас свако да воли, а ни ми друге. Ми морамо да се поштујемо и да сарађујемо. То што ми и Руси између себе осећамо, ниједна администрација не може да поквари", навео је Николић. /крај/кма/аб