latinica  ћирилица
23/06/2017 |  14:42 | Аутор: РТРС

Пендеш: Додатни напори за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ

Министар одбране у Савјету министара БиХ Марина Пендеш рекла је да ће Министарство одбране с другим надлежним институцијама у наредном периоду учинити додатни напор како би за БиХ ускоро био активиран Акциони план за чланство у НАТО-у и како би што скорије, односно почетком 2018. године БиХ добила и статус кандидата за чланство у ЕУ.
Марина Пендеш     (Фото:bportal.ba) -
Марина Пендеш (Фото:bportal.ba)

Пендешева је данас учествовала као уводничар и панелиста у раду регионалне конференције "Европска одбрамбена унија, између потребе и могућности", која се одржава у Дубровнику у организацији посланика у Европском парламенту Тонина Пицуле.

Током панела "Безбједносни изазови у Југоисточној Европи", на којем су учествовали и Пицула и министри одбране Хрватске Дамир Крстичевић и Црне Горе Предраг Бошковић, Пендешева се посебно осврнула на безбједносне изазове с којима се суочава БиХ, који, како је навела, нису битно различити од других изазова с којима се суочавају и остале државе региона.

Пендешева је говорила и о реформи одбрамбеног сектора у БиХ, али и досадашњој веома доброј одбрамбеној сарадњи БиХ са земљама региона, саопштено је из Министарства одбране БиХ.

У саопштењу се наводи да је она истакла "снажну опредијељеност БиХ за интеграцију у ЕУ и НАТО".

На панел дискусији речено је да се оваквим расправама "подиже свијест о интегрисању Југоисточне Европе у ЕУ и НАТО, те афирмише мир, стабилност и међусобну сарадњу земаља региона, али и сарадњу тих земаља с институцијама ЕУ и НАТО".

Међународна конференција "Европска одбрамбена унија - између потребе и могућности" окупила је јуче и данас у Дубровнику велики број регионалних стручњака за безбједност, представнике Европског парламента, НАТО-а, министре одбране Хрватске, БиХ и Црне Горе, а циљ је био да се понуде рјешења за стварање снажније интегрисање уније на подручју безбједности.

Извор: Срна