latinica  ћирилица
23/06/2017 |  14:17 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Њемачки војници још годину дана на Космету

Бундестаг је, пред љетну паузу, продужио мандат Бундесвера на Косову на још годину дана, а представници свих посланичких група осудили су помињање "велике Албаније".
Бундестаг - Фото: AP
БундестагФото: AP

Изразили су забринутост због могућности да Рамуш Харадинај, чији су "идеологију" поједини посланици упоредили са неонацистичком, постане премијер, пише Дојче веле. Максимални број њемачких војника на Космету смањен је са 1.350 на 800, што неће имати практичне посљедице јер Бундесвер тренутно у јужној српској Покрајини има 550 војника.

Посланик Гернот Ерлер и СПД - а, члан Спољнополитичког одбора Бундестага, је заступао став да је војно присуство и даље неопходно због провокација попут слања брендираног воза са натписима "Косово је Србија" али се осврнуо и на недавне изборе на којима је побједу однијела такозвана коалиција команданата бивше ОВК.

“Њихов кандидат за шефа Владе је Рамуш Харадинај, човјек под сумњом за ратне злочине који није иза решетака само зато што су свједоци повлачили своја свједочења, или су смртно страдали под неразјашњеним околностима“, рекао је Ерлер.

Подсјетио је да је друга најјача снага “лијево-националистичка групација“ Самоопредељење чији лидер Аљбин Курти отворено тражи уједињење са Албанијом и прекид преговора са Београдом ако Србија не призна независност Косова.

Посланица љевице и Ерлерова колегиница из Спољнополитичког одбора, Севим Дагделен, рекла је да да су екстремисти на Косову  и Метохији дефинитивно превладали. Харадинајеву “идеологију“ је упоредила са оном коју има њемачка Национал-демократска партија, иначе стјециште неонациста. Критиковала је њемачку владу због тога што, како је нагласила, штити 'творевину' на чијем је врху човјек који жели да запали цијели Балкан.

Извор: Независне новине