latinica  ћирилица
22/06/2017 |  21:09 | Аутор: РТРС

ЕУ продужила санкције према Русији

Предсједник Европског Савета осврнуо се на безбједносну и геополитичку ситуацију и навео да је постигнут договор за кажњавање Русије због недостатка примјене Минског споразума
Доналд Туск  (Фото:heute.de) -
Доналд Туск (Фото:heute.de)

Лидери ЕУ договорили су се данас на самиту у Бриселу да на још шест мјесеци продуже економске санкције према Русији.

"Договорено је. ЕУ ће продужити економске санкције против Русије због недостатка примјене Минског споразума“, поручио је са састанка предсједник Европског савјета Доналд Туск.

Туск је током дана највио да ће послије разговора о ситуацији у Украјини и извјештаја њемачке канцеларке Ангеле Меркел и француског предсједника Емануела Макрона о примјени Минског споразума вјероватно доћи до продужетка економских санкција против Русије.

ЕУ је увела економске снакције против Русије 31. јула 2014. године као одговор на активности Русије на дестабилизацији прилика у Украјини. Иницијално је било планирано да ове мјере трају годину дана.

Оне су појачане у спетембру 2014. године, а циљано су усмјерене на руски сектор финансија, енергетике и одбране.

У марту 2015. године Европски савјет је продужио трајање сакција и условио их примјеном споразума из Минска, који је требало да ступи на снагу 31. децембра 2015. године.

Како овај споразум није у потпуности примијењен санкције према Русији су у међувремену три пута продужаване на по шест мјесеци.

Извор: Танјуг